piatok 26.05.2023

Život v Zátiší si prišli pozrieť aj z prezidentského paláca aj ministerstva práce

"Život v Zátiší" je názov najnovšej výstavy v našom úrade - prvej, ktorá vznikla doslova "na kľúč", pretože hlavný vystavujúci umelec Štefan Oláh, klient Centra sociálnych služieb Zátišie v Osadnom (okres Snina) maľoval obrazy cielene určené pre nás. Výstavu sme slávnostne otvorili v stredu 24. mája 2023.
Výstava by ale pokojne mohla niesť aj názov "Nezmloní". CSS Zátišie si prešlo ťažkými chvíľami, keď tam v decembri 2021 vznikol veľký požiar a zahynuli pri ňom aj klienti s ťažkým zdravotným postihnutím.  Zariadenie sme v lete 2022 osobne navštívili a vtedy sme sa dohodli aj na výstave u nás.

Sme veľmi radi, že sa to podarilo a na vernisáži sme sa mohli stretnúť aj s umelcami Štefanom Oláhom a Miroslavom Darvašom a zamestnancami CSS Zátišie na čele s riaditeľkou Agátou Kováčovou, plnou elánu a optimizmu.

Pozdraviť ich prišli aj vzácni hostia: štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Anna Aftanasová a generálny riaditeľ Sekcie sociálnej politiky na MPSVaR Ján Gabura, poradkyňa prezidentky SR pre sociálne témy Oľga Gyárfášová, vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny Prešovského samosprávneho kraja Viktor Guman, akademický maliar - prorektor VŠVU Stanislav Stankoci, ako aj supervízor a sociálny poradca Rady pre poradenstvo v sociálnej práci Slavomír Krupa. Veľmi si vážime účasť všetkých. 

Vystavené dielka zobrazujú fantazijné bytosti z ríše víl a anjelov, každé aj s pripísaným odkazom, napríklad:

"Láska je terapiou. V skutočnosti je jedinou terapiou sveta." alebo "Predstav si svet plný vzájomnej dôvery."


Druhú časť obrazov tvoria fotografie samotných klientov počas ich bežných činností v zariadení.

Podporiť CSS Zátišie v Osadnom môžete aj vy - ak sa zastavíte v našom úrade na Račianskej 153 a kúpite si za dobrovoľný príspevok obraz alebo výrobok klientov z tohto zariadenia. Výstava bude prístupná minimálne do konca septembra v čase našich úradných hodín.


Viac info o výstave aj o CSS Zátišie nájdete tu: 
Pozvánka na vernisáž výstavy Život v Zátiší - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)