streda 29.03.2023

Podarilo sa: Chlapec už môže vychádzať z domu

Rodine, ktorú sme stretli počas výjazdového dňa komisárky v Rimavskej Sobote, sa podarilo získať pomôcky pre chlapca so zdravotným postihnutím.
V októbri 2022 sme v rámci výjazdových dní komisárky navštívili aj rómsku komunitu na sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote. Stretli sme sa aj s rodinou chlapca so zdravotným postihnutím odkázaným na invalidný vozík, ktorý celé dni trávil iba ležiac v posteli. Rodina býva na druhom poschodí v bytovke bez výťahu. Vozíček mu už však bol malý a rodičia ho nevládali prenášať na rukách. Chlapec preto z domu takmer vôbec nevychádzal. Odporučili sme preto mestským terénnym sociálnym pracovníkom, ktorí v lokalite pôsobia, aby pomohli rodine požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny o schodolez aj o nový invalidný vozík.

Veľmi sme sa potešili, keď nám nedávno terénni sociálni pracovníci oznámili, že úrad práce rodine schválil schodolez (prenosnú pomôcku na prekonávanie schodov na invalidnom vozíku) aj mechanický vozík. Vďaka nim už nemusí byť zavretý medzi štyrmi stenami.

Opäť sa ukázalo, že terénna sociálna práca v sociálne vylúčených komunitách má veľký význam, a tiež majú význam aj naše výjazdy do terénu, bez ktorých by sme sa o mnohých prípadoch, v ktorých môžeme pomôcť, nedozvedeli. 


O výjadzovom dni v Rimavskej Sobote sme písali tu: 
Výjazdový deň v Rimavskej Sobote - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)