piatok 07.10.2022

Výjazdový deň v Rimavskej Sobote

V stredu 5. októbra 2022 absolvoval výjazdový tím komisárky deň v Rimavskej Sobote. Po stretnutí s vedením mesta a prezentácii pre odbornú verejnosť navštívil Základnú školu P. Dobšinského, rómsku komunitu na Dúžavskej ceste aj Dom duševného zdravia - špecializované zariadenie, zariadenie podporovaného bývania a rehabilitačné stredisko Opora G + N. V závere dňa bola komisárka a časť jej tímu k dispozícii širokej verejnosti. Nižšie je fotogaléria.

Prijatie u viceprimátora a prezentácia pre odbornú verejnosť

Ráno nás na mestskom úrade prijal viceprimátor Jozef Tóth a vedúca odboru sociálnych vecí mesta Mária Turoňová. Dozvedeli sme sa, že mesto zabezpečuje opatrovateľskú službu v domácnostiach vyše 90 obyvateľom, s 33 opatrovateľkami. Mesto tiež zamestnáva na mestskej polícii 5 ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí obsluhujú kamerový systém. V Rimavskej Sobote tiež pôsobia 4 terénni sociálni pracovníci, ktorí zasahujú, kde treba, najmä na Dúžavskej ceste, kde žije rómska komunita.

Komisárka Zuzana Stavrovská následne urobila prezentáciu o našom úrade pre pozvaných zástupcov odbornej verejnosti. Boli medzi nimi predstaviteľky a predstavitelia mestského úradu, úradu práce, soc. vecí a rodiny, mestskej polície, Domova dôchodcov a Domova sociálnych služieb Rimavská Sobota zriadených Banskobystrickým samosprávnym krajom, Denného stacionára pre deti, mládež a dospelých Vienala, OZ Athéna z Hnúšte, Opory G+N, Domova dôchodcov a Domova sociálnych služieb Klenovec, Centra pre deti a rodiny Jesenské, Slovenského Červeného kríža a mestských novín Gemerské zvesti.
 

Základná škola Pavla Dobšinského sa venuje aj žiakom s autizmom

Dve triedy so žiakmi s autizmom, ďalší dvaja žiaci s tzv. funkčným autizmom v bežných triedach, školský podporný tím a školská zdravotná sestra. Tieto dôvody nás priviedli do ZŠ P. Dobšinského v Rimavskej Sobote. Školu navštevuje celkovo 438 detí, z toho 53 je so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, napríklad s poruchami aktivity či poruchami pozornosti, v rámci tohto počtu je 9 žiakov s autizmom.

Podobne ako v Revúcej, aj základná škola v Rimavskej Sobote uplatnila možnosť zamestnať školskú zdravotnú sestru, ktorú sme práve v čase nášho príchodu zastihli priamo pri práci - sprevádzala žiaka, ktorého bolelo brucho. Aj školská psychologička sa počas stretnutia s nami musela odísť venovať akútnemu prípadu - prišla ju zavolať učiteľka. Okrem toho tvoria školský podporný tím vďaka projektu aj špeciálna pedagogička a sociálna pedagogička. Škola má aj 7 asistentov učiteľov. Riaditeľka Erika Demková je za tento tím vďačná, pretože po pandémii podľa jej slov doslova vyrašili problémy u mnohých detí.

Väčšinu času v škole sme strávili v časti s dvoma triedami pre žiakov s autizmom, v jednej sa učia 4 žiaci s autizmom, ktorí majú aj mentálne postihnutie, v druhej 5 žiaci s autizmom, ktorí nemajú mentálne postihnutie. Vzdelávanie pre deti s autizmom škola rozbehla iba pred tromi rokmi. Stretli sme chlapčeka, ktorý nechodil predtým do materskej školy a odporúčali ho dať do špeciálnej školy, a pritom v tejto škole urobil za jeden mesiac posun a pokrok v takej miere, ako málo bežných detí, začína už aj písať. Tento chlapček nemá mentálne postihnutie. Deťom s autizmom sa denne venujú okrem učiteľov 2 asistentky učiteľov. Škola má v pláne prerobiť bývalý školnícky byt na ďalšie triedy pre žiakov s autizmom.
 

Bez tečúcej vody v bytoch: návšteva rómskej komunity na Dúžavskej ceste

Na sídlisku žije približne 1100 obyvateľov, v bytovkách však nemajú funkčný vodovod. Mesto prevádzkuje stredisko osobnej hygieny, kam sa obyvatelia chodia sprchovať a na wc. Súčasťou je aj práčovňa s niekoľkými práčkami a sušičkami. Za službu prania a sušenia si obyvatelia platia. S obyvateľmi denne pracujú 4 terénni sociálni pracovníci s vyštudovaným odborom sociálna práca, ktorých zamestnáva mesto. Stretli sme sa aj s 2 miestnymi obyvateľmi - zamestnancami mestskej polície, ktorí pôsobia ako miestna poriadková občianska hliadka (v zelených vestách). 

Komisárka Zuzana Stavrovská sa zaujímala o to, ako im mesto a štát pomáhajú. Z cca 1100 obyvateľov Dúžavskej cesty je asi 30 so zdravotným znevýhodnením. Navštívili sme aj rodinu s dieťaťom, ktoré je odkázané na invalidný vozík. Požiadali nás o pomoc pri riešení bariér - bývajú na druhom nadzemnom podlaží bez výťahu a chlapec z bytu takmer nevychádza - zohľadniac fakt, že v byte nemajú tečúcu vodu a funkčnú toaletu, je to veľmi nevhodné. Komisárka im odporučila požiadať na úrade práce, soc. vecí a rodiny o priznanie príspevku na schodolez (prenosná pomôcka). Dohodli sme sa s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, že im pomôžu vypísať žiadosť a budeme s nimi ďalej v kontakte.

Na sídlisku je aj základná škola s materskou školou. Školu navštevuje 125 detí a škôlku 25. Z kapacitných dôvodov však do škôlky chodia len 5-ročné deti. Približne 150 detí mladších ako 5 rokov z tejto rómskej komunity tak do žiadnej škôlky nechodí.  Aj základná škola sa borí s nedostatkom priestorov - niektoré triedy predelili priečkou na dve, na vyučovanie sa využívajú aj priestory chodby. Škola nemá ani telocvičňu - deti sme zastihli počas hodiny telesnej výchovy v triede pri výtvarných aktivitách. Priestory školy aj škôlky však na nás pôsobili veľmi príjemne, škola sa zapája do rôznych projektov a súťaží, na nástenke sme si všimli množstvo diplomov, viaceré deti sú najmä po hudobnej stránke nadané.  Jedno školopovinné dieťa má zo zdravotných dôvodov individuálny vzdelávací plán, do školy chodí len na určitý počet hodín týždenne, a inak sa má vzdelávať doma.

Mnohé rodiny sa snažia opustiť lokalitu, viaceré sa už odsťahovali najčastejšie do Nemecka, kde sa viacerým podarilo uchytiť, zamestnať sa.

Určite by bolo vhodné zriadiť v lokalite aj komunitné centrum a ešte viac pracovať s miestnymi obyvateľmi. Pre tých, ktorí majú vážne zdravotné postihnutie, by bolo určite lepšie, keby im mesto umožnilo získať nájomný byt mimo tejto lokality. Žiť v podmienkach, kde sa aj malé deti musia ísť sprchovať do vedľajšej budovy, nie je vhodné pre nikoho, no pre ľudí a deti odkázané na invalidný vozík o to náročnejšie. Je žiadúce, aby sa to mestu v blízkej budúcnosti podarilo.
 

Cez deň so sociálnymi pracovníkmi, v noci a cez víkendy sami: podporované bývanie

Navštívili sme aj Dom duševného zdravia - špecializované zariadenie, zariadenie podporovaného bývania a rehabilitačné stredisko, ktoré prevádzkuje Združenie príbuzných a priateľov duševne chorých Opora G + N.

Dom duševného zdravia funguje už 20 rokov. Na jeho začiatku bolo odhodlanie Eleny Martinovičovej (garantky sociálnych služieb) poskytovať sociálne služby inak, ako je bežne zaužívané, a teda namiesto veľkokapacitného pobytového zariadenia sociálnych služieb, kde sa o človeka postarajú od A po Z, takú službu, kde je menej prijímateľov, majú možnosť žiť do istej miery úplne samostatne, sebestačne a nezávisle a majú šancu postaviť sa úplne na vlastné nohy, až napokon zariadenie opustia a zaradia sa do bežného života. Ide napríklad o klientov po psychiatrickom ochorení alebo po ťažkej životnej a sociálnej situácii. Ich klientmi môžu byť napríklad aj odchovanci detských domovov alebo ľudia, ktorí sa ocitli na ulici.

Zariadenie sa zhodou okolností nachádza neďaleko psychiatrického oddelenia nemocnice, a zároveň poskytuje služby aj psychiatrickým pacientom. Na poschodí bývajú ženy, na prízemí muži. Cez pracovnú dobu v pracovné dni sú s nimi zamestnanci zariadenia, v noci a cez víkendy sú klienti sami. Majú podelené služby pri varení či upratovaní. Okrem toho v Dome duševného zdravia funguje aj druhá časť, kam prichádzajú klienti ambulantne. Všetci môžu absolvovať rôzne terapie, majú vlastnú keramickú aj stolársku dielňu, kde vytvárajú krásne výrobky, ktoré potom predávajú napríklad aj na mestskom jarmoku.
Sídlia v staršej budove mesta, ktorej platia symbolický nájom, zvyšok vykrývajú z viaczdrojového financovania. Ideálna by však bola podľa Eleny Martinovičovej vlastná budova s lepšou bezbariérovosťou, nemajú však na to peniaze.

V každom prípade tam vládla príjemná, domáca atmosféra, z obyvateľov vyžarovala spokojnosť. Každý má dokonca svoju vlastnú izbu, čo bežne nie je samozrejmosťou. Podporované bývanie podporujeme všetkými desiatimi. 

Na záver programu v Rimavskej Sobote sme sa vrátili do priestorov ZŠ Pavla Dobšinského, kde sme prijímali podnety od verejnosti.

Oba dni na Gemeri - 4.10. v Revúcej a  5.10. v Rimavskej Sobote boli plné podnetov, stretnutí, nadväzovania kontaktov. Splnili naše očakávania a tešíme sa na ďalšie výjazdové dni v regiónoch Slovenska.

 
 Návšteva výjazdového tímu komisárky v zariadení podporovaného bývania, špecializovanom zariadení a rehabilitačnom stredisku Opora G+N v Rimavskej Sobote 5. októbra 2022. Rozhovor s garantkou sociálnych služieb Elenou Martinovičovou.
 


Text, Fotografie, Video:
Elena Koritšánska, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím