piatok 20.11.2020

Webinár inštitútu CELSI o integrácii ľudí so zdravotným postihnutím

V piatok 20. novembra sa od 10:00 do 12:30 konal webinár, ktorý organizoval Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce (CELSI) o integrácií ľudí so zdravotným postihnutím a chronickými chorobami. Online stretnutia sa zúčastnili Nóri, Rakúšania, Holanďania a Slováci.
Mimoriadne zapôsobil prejav Steffena Torpa z univerzity z juhovýchodného Nórska, ktorý nám trochu priblížil nórske financovanie sociálneho systému. Pán Torp skonštatoval, že osoby so zdravotným postihnutím u nich nemajú veľkú ambíciu zamestnať sa, pretože majú veľmi slušné invalidné dôchodky. V Nórsku teda hľadajú ďalšie dôvody, ako pomôcť tejto skupine ľudí, aby mali ambíciu sa zamestnať.
K tomu môžeme len povedať, že by sme boli veľmi radi, keby to všetky štáty museli riešiť takto.

Účastníci sa zhodli na tom, že stále chýbajú štúdie zaoberajúce sa integráciou ľudí so zdravotným postihnutím na trh práce, vrátane zamerania na kvalitu ich pracovných pozícií, zosúladenie pracovných miest a zručností na chránených pracoviskách a na otvorenom trhu práce, príčiny a nápravy ich diskriminácie na trhu práce a podporu osôb, ktoré sa po prekonaní chronických ochorení vracajú do práce.

Webinár sa zameral na nasledovné kľúčové otázky:
  • Aké partnerské spolupráce je možné využiť na uľahčenie integrácie osôb so zdravotným postihnutím na trh práce?
  • Ako by mohla byť posilnená úloha sociálnych partnerov pri integrácii  ľudí so zdravotným postihnutím a ľudí, ktorí sa vracajú do práce po, alebo s chronickými chorobami na trh práce?

Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že štát by mal sprísniť dozor nad zamestnávateľmi, ktorí radšej zaplatia pokutu za to, že nie sú ochotní zamestnať ľudí so zdravotným postihnutím.

Zároveň sa zhodli, že by možno pomohlo zaviesť kvóty a vysoké pokuty za ich nedodržiavanie.