Výjazdový deň v Dubnici nad Váhom

V utorok 29. novembra 2022 absolvovala komisárka Zuzana Stavrovská a časť jej tímu výjazdový deň v Dubnici nad Váhom. Okrem stretnutia s predstaviteľmi mesta priblížila činnosť úradu komisára zástupcom odbornej verejnosti a združení, navštívila sociálny podnik Technických služieb mesta, Špecializované zariadenie Dubina aj chránenú dielňu keramikárky Sone Zeliskovej. Popoludní prijímala individuálne podnety od občanov.
Ráno sme začali prijatím v kultúrnom dome s predstaviteľmi mesta: viceprimátorkou Andreou Blajskovou, právnym zástupcom mesta Jurajom Džimom, vedúcou odboru sociálnych vecí mesta Alenou Masárovou, riaditeľkou Technických služieb mesta Vladimírou Klačanskou, riaditeľkou Zariadenia pre seniorov a Špecializovaného zariadenia Dubina v Prejte Ivetou Kollmanovou a mestskými poslancami Ivetou Dianovou a Vladimírom Lukáčom. Rozprávali sa o službách, ktoré majú v Dubnici nad Váhom k dispozícii obyvatelia so zdravotným postihnutím, komisárka im zároveň priblížila prácu úradu komisára.

Vedúca odboru sociálnych vecí Alena Masárová priblížila sociálne služby mesta: mesto zriadilo občianske združenie Pro Dubnica, organizáciám pôsobiacim v sociálnej oblasti poskytuje granty a príspevky, takisto aj priestory - v Centre neziskových organizácií.

Mesto myslí aj na svojich seniorov, občanom nad 60 rokov poskytuje rôzne zľavy. Samospráva vo vlastnej réžii poskytuje bezplatné právne poradenstvo seniorom nad 60 rokov.

Mesto tiež rozbehlo projekt Adoptuj si svoju rodinu, v rámci ktorého sa rodiny môžu starať o iné rodiny v núdzi alebo so zdravotnými problémami, zatiaľ ide o počet 15 rodín na 15 rodín. Mesto zabezpečuje aj opatrovateľskú službu - cca 27 opatrovateliek sa stará o cca 80 odkázaných obyvaeteľov v ich domácom prostredí, úhrada je 1 Euro / hod. Mesto tiež zabezpečuje stravu odkázaným obyvateľom, ľudia si pre obedy chodia sami alebo im ich rozvážajú.

Viceprimátorka Andrea Blajsková uviedla, že mesto plánuje rozsiahlu rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Dubina vrátane výťahov vhodných na prepravu ležiacich pacientov, v hodnote vyše 3 mil. Eur.

Neskôr prišlo do kultúrneho domu cca 30 pozvaných zástupcov inštitucií a organizácií venujúcich sa ľuďom so zdravotným postihnutím. Zatúpenie mali: Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne, Sociálna poisťovňa v Povasžskej Bystrici, Základná škola s materskou školou Centrum I. Dubnica nad Váhom, miestne kluby dôchodcov, Jednota dôchodcov Slovenska, Slovenský zväz zdravotne postihnutých, združenie diabetikov DIA DUB, Klub Slovenka Dubnica nad Váhom, Únia žien Slovenska, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, CSS - AVE Dubnica nad Váhom (zriaďovateľ: TSK), Dubnické múzeum.

Okrem vypočutia si prezentácie komisárky Zuzany Stavrovskej zazneli aj slová vďaky od jednotlivcov z rôznych organizácií, ktorým úrad komisára v minulosti pomohol, niekoľkí mali tiež otázky týkajúce sa konkrétnych situácií, napríklad v súvislosti s príspevkom na komenzácie ťažkého zdravotného postihnutia.

Predpoludním komisárka a časť jej tímu sprevádzaní predstaviteľmi mesta zavítali aj do mestského sociálneho podniku v rámci Technických služieb mesta, kde sú podľa slov riaditeľky Vladimíry Klačanskej zamestnaní aj 26 ľudia so zdravotným znevýhodnením (napríklad aú invalidi alebo majú rôzne zdravotné diagnózy) a 1 osoba po výkone trestu odňatia slobody. Pracujú buď v zbernom dvore, na triediacej linke, ale aj ako upratovač/ka alebo v kancelárii. V stredisku triedeného zberu sme stretli aj pani, ktorá sa na úrad komisára nedávno obrátila s podnetom týkajúcim sa kompenzačnej pomôcky.

Nasledovala návšteva Špecializovaného zariadenia Dubina v Prejte (mestská časť Dubnice nad Váhom), ktoré poskytuje pobytové sociálne služby 69 klientom, často v piatom alebo šiestom stupni odkázanosti, trpiacimi Alzheimerovou chorobou, demenciou či Parkinsonovou chorobou. Podľa riaditeľky Ivety Kollmanovej zápasia s nedostatkom personálu, takisto s nedostatkom kvalifikovaných uchádzačov. Komisárka sa zaujímala o to, ako v zariadení zvládli obdobie pandémie ochorenia COVID-19. Bolo to náročné, zomrelo 11 klientov, zamestnanci "ťahali" 10-dňové služby vkuse, často aj zamestnankyne, ktoré mali doma malé deti. V zariadení zaujala výjazdový tím komisárky napríklad tzv. reminiscenčná miestnosť - t.j. miestnosť zariadená dobovým nábytkom, ako boli zariadené domy a byty v odbodí mladosti dnešných najstarších klientov zariadenia. Klienti, najmä s Alzheimerovou chorobou, u ktorých dominuje tzv. staropamäť, sa tak vracajú do svojej mladosti.

Popoludní pokračoval výjazdový tím komisárky návštevou chránenej dielne nevidiacej keramikárky Sone Zeliskovej, kam v tom čase prichádzali aj deti na krúžok keramiky. V adventnom čase to v jej ateliéri tvorivo "bzučalo" - má veľa zákaziek a objednávok, aj zamestnankyne úradu komisára odišli s nakúpenými keramickými darčekmi. Soňa Zelisková sa rozhovorila aj o tom, ako ju ako nevidiacu niekedy vníma verejnosť - nepáči sa jej, ak jej nechcú prezradiť svoje meno a nabádajú ju, aby hádala, kto s ňou hovorí; takisto sa často stretáva s tým, že v jej prítomnosti o nej hovoria v tretej osobe.

Od 15-tej do 17-tej hodiny sme boli k dispozícii verejnosti, prišlo sa poradiť niekoľko občanov. 

Na záver návštevy komisárka Zuzana Stavrovská skonštatovala:
 

Zástupcovia mesta nám odprezentovali skutočne veľa aktivít, ktoré robia vo vzťahu k ľuďom so zdravotným postihnutím - či už je to zamestnávanie, sociálne služby alebo opatrovateľská služba alebo aj chránené dielne.


O návšteve komisárky uverejnilo následne článok na svojom webe aj mesto Dubnica nad Váhom:
Mesto navštívila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím - Oficiálne stránky mesta Dubnica nad Váhom (dubnica.eu)


 
 Právny zástupca mesta Dubnica nad Váhom Juraj Džima o službe bezplatného právneho poradenstva seniorom nad 60 rokov; počas výjazdového dňa v Dubnici nad Váhom.
 


 
 Odborná referentka Technických služieb mesta Dubnica nad Váhom Zuzana Gabrišová o sociálnom podniku; počas výjazdového dňa v Dubnici nad Váhom.
 


 

Deň s komisárkou zachytili aj médiá: 

Agentúra TASR – portál TERAZ.SK
Stavrovská: Dubnica je vo vzťahu k zdravotne postihnutým inšpiratívna (teraz.sk)

Video:
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím sa stretla aj s nevidiacou keramikárkou (tv.zoznam.sk)
 
Žurnál Rádia Regina z 29.11.2022 o 17:00 od minúty 05:40:
Žurnál Rádia Regina o 17.00 - Rozhlasový archív RTVS (rtvs.sk)

TV Považie 2.12.2022:
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím (tvpovazie.sk)


Fotografie:
Mesto Dubnica nad Váhom
Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím