pondelok 11.03.2024

Úprimnú sústrasť pozostalým po tragédii na Liptove

V sobotu 9. marca 2024 došlo k veľkému nešťastiu pri liptovskej obci Beňadiková.
V súvislosti s mimoriadne tragickou udalosťou zo soboty 9. marca 2024 v Beňadikovej, keď po zrážke s vlakom zahynuli podľa medializovaných informácií matka s dieťaťom, ktoré malo zdravotné postihnutie, vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým. Nepoznáme detaily ani okolnosti prípadu, nedovolíme si vyvodzovať závery. V každom prípade ide o veľkú tragédiu a v myšlienkach sme s príbuznými a blízkymi obetí.
 
Pravidelne počas prešetrovania podnetov počúvame o neľahkých osudoch rodín s deťmi so zdravotným postihnutím, ale aj rodín s dospelým členom so zdravotným postihnutím. Tieto rodiny sa v mnohých prípadoch ocitajú vo veľmi náročnej finančnej, sociálnej a celkovej životnej situácii.

Aj preto je tu náš úrad – snažíme sa pomôcť v individuálnych prípadoch, upozorňujeme aj na systémové nedostatky, navrhujeme odporúčania na zmeny legislatívy. Každý sa na nás môže obrátiť, ak sa domnieva, že jeho práva ako osoby so zdravotným postihnutím alebo práva inej osoby so zdravotným postihnutím boli porušené autoritami a subjektmi SR.