piatok 04.11.2022

Tučniaky na Madagaskare aj "malkovanie" - otvorili sme novú výstavu

V Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sme 3. novembra 2022 slávnostne otvorili novú výstavu: AMARE MEREMA (LÁSKA MEREMY) 2022 diel klientov Domova sociálnych služieb a zariadenia podporovaného bývania MEREMA v Modre.
Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania MEREMA v Modre je jedno z prvých zariadení Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré je v procese deinštitucionalizácie - teda postupného osamostatňovania sa klientov, prechodu z veľkej inštitúcie do menšieho, podporovaného bývania rodinného typu. Momentálne je v tzv. tréningovom programe podporovaného bývania osem klientov z celkového počtu 46.

Ako povedala inštruktorka sociálnej rehabilitácie MEREMY Darina Rohaľová, pre každého klienta sa spolu s ním snažia nájsť to, čo ho baví. Okrem výtvarnej činnosti hrávajú divadlo a začleňujú sa do spoločnosti aj cez šport - petang. Veľmi si cenia možnosť vystavovať v úrade komisára: "Pani komisárka je pre nás vzorom a garantom toho, že právo pre inak obdarených ľudí bude zachované."

Autori vystavených diel:

Ladislav Garaj - typické sú preňho maľby anjelov v pásikavých tričkách; okrem výtvarného umenia stvárňuje aj hlavné postavy v divadle Agapé.

Jozef Baláž a Michal Novák - dlhoroční keramikári, pod vedením keramického majstra Miroslava Malinovského sa naučili techniku; priniesli nám keramické vázičky, anjelov, hrozno aj huby.

Viktor Zúbek -  špecializuje sa na výrobky z kože, drôtené a keramické šperky, náušnice; na vernisáž prišiel v nezameniteľnom klobúku a vlastnoručne upravenej koženej veste.

Štefan Gálik - tvorí vo dvojici s inštruktorkou sociálnej rehabilitácie MEREMY Darinou Rohaľovou, ona kreslí, on, ako hovorí "malkuje", typické sú pre nich motívy stromov - napríkald aj motýlí strom.

Na výstave rezonujú aj (nepredajné) diela už nebohého Petra Hrušku, s originálnym a svojským abstraktným štýlom, podpisom aj názvom maľby, napríklad Tučniaky na Madagaskare.

Diela má u nás aj Branislav Šebesta, ktorý už pre zdravotné problémy netvorí, typické sú preňho hravé postavy gašparkov z jeho fantazijného sveta.

Samotní autori, ktorí k nám prišli na vernisáž, ako aj ich diela nás doslova zavalili pozitívnou energiou. "Sme radi, že môžeme aj takto dávať verejnosti na vedomie, že ľudia so zdravotným postihnutím sú výnimoční," povedala komisárka Zuzana Stavrovská.

Krásu diel ocenil aj podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Štekláč: "Oslovila ma myšlienka jedného kurátora, že umenie musí znovu začať nachádzať krásu. Často býva vyčítavé a citovo drásajúce. A je veľmi zaujímavé, ako cez umenie zobrazujú krásu ľudia, ktorí vnímajú tento svet inak ako my. Aj v tom môžeme vnímať inklúziu, že všetci nejakým spôsobom túto krásu absorbujeme.“

Svojou prítomnosťou nás potešila aj riaditeľka Odboru podpory formálneho vzdelávania z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže, bývalá štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. Ocenila prácu zamestnankýň MEREMY, ktoré sa venujú aj umeleckej tvorbe a arteterapii s klientmi. Vyzdvihla aj úlohu komisárky Zuzany Stavrovskej, ktorá je podľa jej slov "spojovateľom" medzi ľuďmi so zdravotným postihnutím a štátom.

Výstava je prístupná širokej verejnosti v úradných hodinách nášho úradu minimálne do konca januára 2023.


Viac o MEREME nájdete na:
Domov sociálnych služieb Merem - (www.merema.sk)