štvrtok 21.12.2023

Tragédia v Prahe

Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí streľby v Prahe. Odsudzujeme nenávistné činy.
Praha 21. decembra (TASR/TERAZ.sk) - Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe prišlo vo štvrtok o život najmenej 15 ľudí a minimálne 24 je zranených. Počet mŕtvych vo štvrtok korigoval český policajný prezident Martin Vondrášek. Strelec bol podľa jeho slov študentom školy, najskôr zastrelil svojho otca, potom odišiel do Prahy. Skutok bol podľa Vondráška premyslený, študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Polícia podľa Vondráška obdržala vo štvrtok o 12.20 h oznámenie o tom, že z obce Hostouň odišiel do Prahy 24-ročný muž, ktorý si chcel vziať život. O 20 minút neskôr dostala správu, že v rovnakej obci našli mŕtveho muža. Zistili, že išlo o páchateľovho otca. Polícia potom podľa Vondráška ľahko zistila, že strelec bol študentom FF UK v Prahe a tiež, že mal mať vo štvrtok prednášku v budove na Celetnej ulici. Túto budovu preto evakuovala a po mladíkovi pátrala, v budove však nebol.   

Krátko pred 15.00 h polícia dostala prvé informácie o streľbe z hlavnej budovy FF UK, ktorá sa nachádza na Palachovom námestí. Prvé hliadky boli podľa policajného prezidenta na mieste v jednotkách minút, zásahová jednotka dorazila do 12 minút. O 15.20 h prišla informácia, že na ochodze budovy je bezvládne telo strelca. Vondrášek nespresnil, či ho zabila polícia alebo spáchal samovraždu, ale ako pravdepodobnejšie označil druhú možnosť, pretože utrpel "devastujúce zranenia". Tie tiež zabránili tomu, aby ho mohli ihneď identifikovať.

Páchateľ bol podľa policajného prezidenta legálnym držiteľom niekoľkých zbraní. Dodal, že existujú indície, že sa strelec inšpiroval teroristickým útokom, ktorý sa odohral tento rok v Rusku. Musia to však podľa neho ešte overiť.

Na mieste je aj minister vnútra Vít Rakušan. 

Neexistuje žiadna indícia, že by tento čin mal akúkoľvek spojitosť s medzinárodným terorizmom, 

zdôraznil. Dodal, že keď dôjde k stotožneniu obetí, rezort bude komunikovať aj so zastupiteľskými úradmi, aby potvrdili alebo vylúčili, či sú medzi obeťami aj ľudia z iných krajín.


Zdroj:
TASR, www.teraz.sk