utorok 13.04.2021

Tlačová beseda k asistovanému sčítaniu obyvateľov domov a bytov

V utorok, 13. apríla 2021 sa konala Tlačová konferencia na pôde Ministerstva vnútra SR k asistovanému sčítaniu obyvateľstva, ktoré sa spustí začiatkom mája 2021. Každá obec aj mestská časť si ho bude organizovať sama tak, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu bezbranných dôchodcov, ani osôb so zdravotným postihnutím.
Je dôležité, aby občania vedeli, že sčítací asistenti nebudú chodiť do obydlí neohlásene. Je potrebné sčítacieho asistenta objednať telefonicky, kde sa dozviete jeho meno. 

Niekoľko pokusov o podvod bolo zaznamenaných už v priebehu on-line sčítania. V regiónoch sa vyskytli falošní sčítací asistenti, ktorí ušli akonáhle chceli občania privolať políciu. Objavili sa napríklad v obciach na Záhorí a zaznamenali ich aj v Bánovciach nad Bebravou.

Občanom, ktorí sa stanú obeťami trestného činu, odporúčame okrem kontaktovania polície, aby sa obrátili aj na informačné kancelárie pre obete trestných činov (IK) zriadené v každom krajskom meste na Slovensku, kde im pracovníci poskytnú základné informácie a usmernenie.
 

Súvisiace kontaky:
0800 172 - Senior linka (bezplatné poradenské centrum a krízovú prevádzkuje Fórum pre pomoc starším)

Súvisiace odkazy:
Myšlienka robiť život lepším (forumseniorov.sk) - Fórum pre pomoc starším

 
 Ochrana zraniteľných v čase asistovaného sčítania obyvateľov 2021
 
 Údaje o obetiach kriminality