pondelok 10.10.2022

Svetový deň duševného zdravia

Aj ľudia so zdravotným znevýhodnením sa dostávajú do ťažkých životných situácií, či trpia duševnými ochoreniami. Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. októbra, dávame do pozornosti niektoré organizácie, ktoré sa venujú problematike duševného zdravia.

Dobrá linka

Psychologickú internetovú poradňu bez bariér - teda najmä pre ľudí so zdravotným znevýhodnením Dobrá linka zriadilo občianske združenie IPčko pred takmer štyrmi rokmi. Jej vznik reagoval na potreby najmä mladých ľudí s rôznym druhom zdravotného znevýhodnenia, ktorí by radi vyhľadali pomoc psychológa, no často im v tom bránia komunikačné, informačné, sociálne či fyzické bariéry.

Na Dobrej linke vám poradia odborníci - psychológovia, ktorí sa špecializujú na komunikáciu s ľuďmi so zdravotným postihnutím. Poradenstvo vedia poskytnúť dokonca aj v posunkovom jazyku. 

Dobrá linka funguje ako:
  • mailová poradňa - poradna@dobralinka.sk;
  • chatová poradňa;
  • video poradňa.

Podrobné informácie nájdete na:
www.dobralinka.sk alebo www.ipcko.sk.
 

Liga za duševné zdravie - linka dôvery Nezábudka

Linku dôvery Nezábudka prevádzkuje Liga za duševné zdravie. Funguje nonstop na bezplatnom čísle 0800 800 566.

Kvalifikované poradenstvo na nej poskytujú vyškolení odborníci z oblasti psychológie, psychiatrie a sociálnej práce. Ak uprednostňujete písomnú komunikáciu, môžete napísať priamo danému poradcovi.

Kontakty aj mená nájdete tu: 
www.linkanezabudka.sk.
 

Otvorme dvere, otvorme srdcia - ODOS

Organizácia ODOS síce priamo neprevádzkuje psychologickú poradňu, ale združuje osoby s duševnou poruchou, ich príbuzných, odborníkov a ďalších občanov. Hlavným cieľom ODOS je znižovať stigmu a diskrimináciu ľudí s duševnými poruchami na Slovensku.

Medzi ďalšie ciele patrí obhajoba práv ľudí s duševnými poruchami a ich príbuzných formou pacientskej advokácie a vzdelávanie lídrov združení pacientov a príbuzných.

ODOS je nezisková organizácia s celoslovenskú pôsobnosťou, ktorej dlhodobým cieľom je skvalitňovanie života ľudí s duševnou poruchou a dosiahnutie ich plného uplatnenia a princípu sociálnej spravodlivosti a humanizmu pomocou postupného odbúravania predsudkov verejnosti voči duševne chorým.

Združenie vytvára spoločnú platformu pre spoluprácu 12 regionálnych organizácií pacientov s duševnými poruchami, 6 regionálnych združení príbuzných, 2 združenia poskytujúce služby pre duševne chorých a tiež jednotlivcov z radov profesionálov pracujúcich v oblasti duševného zdravia.

Informácie nájdete v rámci webu Ligy za duševné zdravie: 
www.dusevnezdravie.sk/odos.