piatok 19.06.2020

Stretnutie v Prezidentskom paláci

V piatok, 19. júna 2020 sa uskutočnilo pracovné stretnutie v Prezidentskom paláci. Komisárku JUDr. Zuzanu Stavrovskú a riaditeľku úradu Mgr. Evu Megovú v mene pani prezidentky Slovenskej republiky prijala pani Jarmila Lajčáková, poradkyňa prezidentky Slovenskej republiky pre ľudské a menšinové práva a pani Zuzana Kusá, poradkyňa prezidentky Slovenskej republiky pre sociálnu oblasť.
Po úvodnom odprezentovaní výsledkov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa rozvinula diskusia o oblastiach, v ktorých by bolo možné nastoliť vzájomnú spoluprácu. Otvorili sa predovšetkým témy týkajúce sa ochrany osôb, na ktorých je páchané násilie, ochrany osôb s rôznymi psychiatrickými diagnózami, ktoré bývajú často nepochopené, hovorili sme o pripravovaných zmenách, ktoré sa budú týkať ochrany obetí trestných činov a o potrebe reformy opatrovníckeho systému v podmienkach našej krajiny.

Z pohľadu dnešných dní bola dôležitou aj otázka ako sa epidemiologická situácia spojená s COVID-19 odzrkadlila v podaniach, s ktorými sa na náš úrad občania obracali.

Komisárka vyzdvihla pokrok, ktorý sme za ostatných 10 rokov od podpísania Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím na Slovensku zaznamenali. Ide predovšetkým o postupné zviditeľňovanie osôb so zdravotným postihnutím v spoločnosti, o reštart procesu deinštitucionalizácie, o mnoho legislatívnych iniciatív, ktoré sa postupne dostávajú do života, o potrebu a možnosti pracovať a vzdelávať sa a tým sa začleňovať do života a žiť čo možno najnezávislejší život, o postupné odstraňovanie architektonických a komunikačných bariér, o dostupné a zmysluplné kompenzácie, ktoré pomáhajú tam, kde to osobám so zdravotným postihnutím najviac treba.

Zoznam samozrejme nie je úplný a tém na prerokovanie bolo omnoho viac, významnou bodkou však bola ponúknutá možnosť spoločného výjazdu pani prezidentky a pani komisárky so snahou o zviditeľnenie pozitívnych príkladov zo života osôb so zdravotným postihnutím.

Stretnutie uplynulo v priateľskej a podnetnej atmosfére a už dnes sa tešíme na vzájomnú spoluprácu.