streda 15.07.2020

Spolupráca s Ministerstvom dopravy a výstavby SR

V stredu 15. júla 2020 sa riaditeľka Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Mgr. Eva Megová spolu s právničkou Úradu komisára JUDr. Evou Arnoldovou zúčastnili úvodného pracovného stretnutia k problematike v oblasti bezbariérovosti.
Stretnutie sa uskutočnilo na pôde Ministerstva dopravy a výstavby SR. Okrem zástupcov Ministerstva dopravy a výstavby SR a Úradu komisára sa stretnutia zúčastnili aj predseda a podpredseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím pán RNDr. Branislav Mamojka, CSc a Mgr. Tibor Köböl, zástupca Únie nevidiacich a slabozrakých Pavol Korček a predseda Občianskeho združenia Bez bariéry Petr Kučera.
Po úvodnom privítaní zástupcami Ministerstva dopravy a výstavby SR sa predstavili zástupcovia Úradu komisára a mimovládnych organizácií, ktorí zároveň upozornili na najčastejšie problémy a pripomienky uplatnené k pripravovanému zákonu o výstavbe a o územnom plánovaní a súvisiacim vyhláškam.

V priebehu diskusie vyplynulo, že všetky zúčastnené subjekty uplatnili v podstate zhodné pripomienky k Návrhu Vyhlášky o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a Prílohe 1 k vyhláške.

Prediskutovali sme najpálčivejšie problémy ako sú nedodržiavanie kritérií stanovených platnou Vyhláškou, kolaudácia bariérových budov, odstraňovanie bariér v existujúcich budovách a kultúrnych pamiatkach, bariérovosť zariadení a služieb v oblasti cestovného ruchu, zakotvenie kontrolných mechanizmov a ukladania sankcií za nedodržiavanie bezbariérovosti v pripravovaných právnych predpisoch.

Zástupcovia ministerstva prejavili záujem pri príprave nových právnych predpisoch spolupracovať s Úradom komisára a so zástupcami mimovládnych organizácií, ktorí majú najlepšie poznatky a skúsenosti s tým, aké kritériá prístupnosti sú pre nich najvhodnejšie.

Takýto ústretový prístup veľmi vítame a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.