utorok 05.09.2017

Seminár v Bojniciach - Fórum pre pomoc starším

V dňoch 5. a 6. 9.2017 sa v Bojniciach uskutočnil odborný seminár pod názvom Nový fenomén v spoločnosti – násilie na starších, ktorý Fórum pre pomoc starším organizovalo v spolupráci s MV SR, MS SR, VÚC Trenčín, Políciou a odborníkmi v danej oblasti. Za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa seminára zúčastnila komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská s kolegyňou JUDr. Evou Arnoldovou.
Fórum pre pomoc starším sa svojimi aktivitami snaží zmierňovať  nešťastie , utrpenie a samotu starších,  sociálne znevýhodnených a zdravotne postihnutých starších občanov a podporovať ich integráciu do spoločenského a verejného života. Zaoberá sa problematikou staroby a starnutia. Svojou činnosťou  prispieva k zlepšeniu života občanov v preddôchodkovom a dôchodkovom veku. Organizuje celý rad podujatí na národnej úrovni, konferencie, rôzne prieskumy a ankety zo života starších ľudí, ktoré sú podnetom na riešenie problematiky starnutia.
Cieľom seminára v Bojniciach  bolo nielen zaoberať sa  vážnym problémom násilia páchanom na starších, ale aj prijať odporúčania pre kompetentné inštitúcie, predložiť návrhy na zmeny a zlepšenie postavenia starších v ich starobe a tiež aj návrhy na ochranu obetí násilia.  Fórum pre pomoc starším takto využíva možnosť  vyjadrovať k tomu čo seniorov trápi, hovorí o  problémoch pri zabezpečovaní dôstojnosti  života seniorov, mapuje oblasti kde dochádza k porušovaniu ich práv, identifikuje miesta, na ktorých nielenže  nie je zabezpečená kvalita života, nie sú poskytnuté dostatočné služby, ale aj dochádza k zlému zaobchádzaniu až týraniu starších.
O svoje skúsenosti a poznatky v tejto oblasti sa podelila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská  Vo svojom príspevku na seminári  odprezentovala modelovú prípadovú štúdiu riešenia týrania seniora so zdravotným postihnutím, ktorou dokumentovala prípad neposkytovania starostlivosti a neprimeraných životných podmienok vytvorených pre seniora vlastnou rodinou. Podala informácie o Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a uviedla ďalšie podnety súvisiace so seniormi.