Rokovanie s Trnavským samosprávnym krajom o bariérach volebných budov a miestností

V súvislosti s Prieskumom architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností realizovaným Úradom komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (29.10. - 6.11.2022) sme oslovili niekoľko subjektov a inštitúcií s ponukou prerokovania našich zistení. Prvým, kto reagoval na našu ponuku, bol Trnavský samosprávny kraj. Rokovanie sa uskutočnilo v sídle kraja v Trnave 15. 2. 2023.
Komisárka Zuzana Stavrovská a právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) Eva Domoráková Arnoldová prijali pozvanie od podpredsedníčky Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Veroniky Buc a vedúceho organizačného oddelenia kraja Jána Raclavského.

Zo 16-tich škôl, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK a konajú sa v nich voľby, je 5 budov bariérových. Župa má plán na postupné odstránenie bariér aj v nich. Niektoré opatrenia nestoja veľa, a pritom môžu zlepšiť prístupnosť:
  • určiť koordinátora / dobrovoľníka, ktorý bude asistovať, ak príde napríklad volič na invalidnom vozíku;
  • viditeľne uviesť telefónne číslo na člena okrskovej volebnej komisie, ktorý môže zísť dolu a umožniť voľbu imobilnému voličovi, aby nemusel dlho čakať, kým "niekto pôjde okolo";
  • umiestniť volebné miestnosti na prízemia budov, pretože ak má niekto voliť pod schodami budovy, nie je zaručená tajnosť volieb.

Diskutovali sme aj o tom, že zabezpečenie volebného práva prostredníctvom prenosnej volebnej schránky nie je úplne najideálnejšie, pretože ľudia so zdravotným postihnutím majú právo zažiť pravú atmosféru volieb. V prípadoch, keď musia imobilní voliči čakať pod schodami a vypĺňať hlasovacie lístky, nie je zaručená tajnosť volieb.

Informovali sme vedenie TTSK o podnetoch, ktoré riešime v súvislosti s voľbami, týkajú sa najmä zabezpečenia tlmočenia do posunkového jazyka počas volebnej kampane, v priebehu vykonávania funkcie člena volebnej komisie, alebo ak osoba so sluchovým postihnutím bola zvolená za poslanca – v tejto súvislosti nás informovali o tom, že počas rokovaní zastupiteľstiev majú zabezpečené online tlmočenie do posunkového jazyka, čo oceňujeme.
Celkovo boli veľmi pozitívne a ústretovo nastavení v prospech ľudí so zdravotným postihnutím.

Ďakujeme za pozvanie, iniciatívne návrhy riešení a tešíme sa na ďalšiu spluprácu. 

Podrobnejšie sa o našom Prieskume architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností môžete dočítať tu:
Výsledky prieskumu architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (komisarprezdravotnepostihnutych.sk)