#WeRemember2022
štvrtok 27.01.2022

Pripomíname si aj pamiatku ľudí zavraždených pre zdravotné postihnutie

Dnes je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu - presne pred 77 rokmi 27. januára 1945 bol oslobodený koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Počas genocídy bolo vyvraždených približne 6 miliónov Židov. Na takzvané „konečné riešenie“ boli určení aj Slovania, Rómovia, homosexuáli a ľudia s telesným či mentálnym postihnutím.
V koncentračnom tábore v Osvienčime, kam prvých väzňov priviezli v roku 1940, vykonával drastické sterilizačné a kastračné experimenty na väzňoch aj lekár Horst Schumann.

Už v roku 1939 sa v Nemecku pridal k nacistickému programu Aktion T4, ktorý sa zaoberal eutanáziou, a pri ktorom nacistickí lekári v rámci pokusov zabili stovky ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami.

O rok neskôr sa stal riaditeľom Centra eutanázie v Grafenecku v Nemecku, kde zabíjali ľudí s mentálnym postihnutím jedovatým plynom v plynovej komore.

V lete 1940 bol prevelený do Centra eutanázie v Sonnensteine v Nemecku. Schumann patril ku komisii nacistických lekárov, známej ako Akcia 14f13, tiež nazývaná " Sonderbehandlung (špeciálne zaobchádzanie) 14f13", ktorá umiestňovala chorľavých väzňov z koncentračných táborov do centra eutanázie, kde na nich robili sadistické a brutálne lekárske a iné experimenty.

Preto sa pripájame k celosvetovej iniciatíve #WeRemember - pamätáme a nezabúdame.


#WeRemember2022

 
  #WeRemember - stream naživo z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau




Súvisiace odkazy:
Join the #WeRemember Campaign! (worldjewishcongress.org)
Ústav pamäti národa (gov.sk)
Osvienčim (osviencim.sk)

The 2022 #WeRemember Campaign for International Holocaust Remembrance Day - Tova Friedman - YouTube