utorok 12.05.2020

Prerokovanie Správy o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 v dvoch výboroch Národnej rady SR

So Správou o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 oboznámila v utorok 12. mája 2020 komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská v Národnej rade Slovenskej republiky na zasadnutí Výboru pre sociálne veci a Výboru pre zdravotníctvo prítomných poslancov.
Komisárka vo vymedzenom čase hovorila všeobecne o činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, o jeho personálnom obsadení, o podnetoch a podaniach doručených na úrad za rok 2019 a o stave uložených opatrení v prípadoch, kedy zistila porušenie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím. Následne sa venovala témam s prihliadnutím na špecializáciu jednotlivých výborov.

Poslanci vo výboroch  kládli otázky týkajúce sa aj vplyvu ochorenia COVID-19 (Koronavírus) na činnosť úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a na jeho aktivity v tejto oblasti, kompenzačných príspevkov, výsledkov monitoringov vykonaných v zariadeniach sociálnych služieb a v psychiatrických zariadeniach, existencie a využívania sieťových postelí v psychiatrických liečebniach, nedostatku personálu v zariadeniach poskytujúcich sociálne služby ako dôvodu porušovania práv klientov, opatrovníctva a spôsobu obmedzovania osôb v spôsobilosti na právne úkony, potreby vybudovania zdravotníckej odľahčovacej služby pre osoby dlhodobo opatrujúce svojich rodinných príslušníkov a podmienok výkonu trestu odňatia slobody pre osoby so zdravotným postihnutím.

Oba výbory prijali uznesenie o tom, že Správu o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 berú na vedomie.