piatok 02.09.2022

Pracovníci úradov práce odhovárajú ľudí so zdravotným postihnutím od prihlásenia sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nedávno oznámilo, že počet znevýhodnených uchádzačov na trhu práce sa znížil. Na prvý pohľad to môže znieť ako dobrá správa, ktorá navodzuje dojem, že sa im lepšie darí sa zamestnať. Boli by sme veľmi radi, keby to bolo tak.
V skutočnosti však za tým môže byť iný dôvod: a to, že úrady práce odrádzajú ľudí so zdravotným postihnutím od toho, aby sa vôbec prihlásili do evidencie uchádzačov o zamestnanie (tým pádom nie sú v štatistikách). Vyplýva to z našich skúseností aj informácií od podávateľov podnetov.

Niektorí pracovníci úradov práce tvrdia ľuďom so zdravotným postihnutím, že sa nemusia evidovať údajne preto, lebo sú poistencami štátu (poberajú invalidný dôchodok), takže štát za nich už platí zdravotné poistenie. Čo to má však spoločné s tým, že sa daný človek chce zamestnať?

To, že niekto je poistencom štátu z titulu zdravotného postihnutia a poberá invalidný dôchodok (často vo veľmi nízkej sume, z ktorej sa dá len ťažko vyžiť), predsa nesmie byť dôvodom, aby mu samotný štát, ktorého úlohou je predsa vytvárať možnosti zamestnávania ľudí so zdravotným postihnutím, paradoxne, bránil si prácu vôbec hľadať. Upozorňujeme, že nezaregistrovanie uchádzača o zamestnanie do evidencie uchádzačov alebo odrádzanie od toho je konanie v rozpore so zákonom o zamestnanosti. 

Máme informácie o tom, že niektoré úrady práce sa práve takýmto spôsobom snažia o to, aby sa - nezvyšovala nezamestnanosť. Každým zaevidovaným uchádzačom o zamestnanie sa totiž zvyšuje počet nezamestnaných. A keďže ľudia so zdravotným postihnutím patria k tým ťažšie zamestnateľným, v evidencii uchádzačov zotrvávajú dlhšie. No namiesto toho, aby štát týmto ľuďom aktívne vytváral lepšie podmienky sa zamestnať, ich naopak, ešte odrádza od toho, aby sa o prácu uchádzali. A to len preto, aby boli čísla nezamestnanosti nízke. Sú pre tento štát dôležitejší ľudia alebo čísla?