štvrtok 16.05.2019

Optimalizácia procesu poskytovania tlmočníckej služby na Slovensku

Právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, JUDr. Eva Arnoldová, sa 16. mája 2019 zúčastnila zaujímavej diskusie pri okrúhlom stole na tému „Optimalizácia procesu poskytovania tlmočníckej služby na Slovensku“.
Po úvodnom príhovore pani Anny Šmehilovej, odbornej garantky projektu a Janky Žitňanskej, poslankyne Európskeho parlamentu, prezentovala pani Maya de Wit skúsenosti a poznatky, ako funguje tlmočnícka služba v Holandsku.
O súčasnom stave poskytovania a dostupnosti tlmočníckej služby na Slovensku informovala pani Darina Tarcsiová z Asociácie tlmočníkov posunkovej reči nepočujúcich. Z prezentovaného výsledku prieskumu vyplynulo, že takmer všetky samosprávne kraje nemajú upravený postup na poskytovanie tlmočníckej služby. Samosprávne kraje majú veľmi málo uzavretých zmlúv s poskytovateľmi tlmočníckej služby. Tento druh sociálnej služby sa veľmi málo využíva. V rámci diskusie odznela aj informácia o tom, že osoby so sluchovým postihnutím nevedia, že majú právo požiadať o tlmočnícku službu aj v prípade, keď poberajú osobnú asistenciu. Taktiež veľa osôb so sluchovým postihnutím potrebuje pomoc pri vypísaní žiadosti o poskytnutie tlmočníckej služby. 
Na problémy súvisiace s poskytovaním tlmočníckej služby z pohľadu prijímateľov (osôb so sluchovým postihnutím) poukázal Jaroslav Cehlárik z Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých -TASPO. Najväčším problémom je veľmi zlá dostupnosť tlmočníkov slovenského posunkového jazyka. Osoby so sluchovým postihnutím majú obrovský problém objednať si tlmočníka práve v tom čase, keď to potrebujú a musia si objednávať tlmočníkov aj niekoľko týždňov vopred. Takéto riešenie je samozrejme neflexibilné a problém nastane napr. v situácii, keď vopred objednaný tlmočník ochorie. Tiež je problém zohnať tlmočníka na tlmočenie počas víkendov a cez večerné hodiny. Pán Cehlárik ďalej poukázal na to, že je veľmi málo kvalitných tlmočníkov a chýbajú noví mladí tlmočníci slovenského posunkového jazyka.
O poskytovaní tlmočníckej služby z pohľadu poskytovateľov sociálnych služieb informovala pani Anna Šmehilová zo Strediska sv. Františka Saleského – EFFETA, ktorá poukázala na problém kvalifikovanosti tlmočníkov a financovania tlmočníckej služby. Taktiež vyzdvihla potrebu vzdelávania nových tlmočníkov.
K odprezentovaným príspevkom prebehla diskusia, počas ktorej bolo zdôraznené, že osoby so sluchovým postihnutím majú právo na to, aby im štát zabezpečil tlmočnícku službu.