utorok 20.11.2018

Dvanásť statočných alebo klebety z podpalubia pilotnej schémy participatívnej tvorby verejných politík

Dňa 20. novembra 2018 sa v priestoroch hotela Bôrik uskutočnila verejná prezentácia pilotnej schémy participatívnej tvorby verejných politík, ktorej sa za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zúčastnila JUDr. Eva Arnoldová.
Hlavnou témou podujatia bol proces zapájania verejnosti do tvorby verejných politík, jeho prínos, bariéry, nástrahy a výzvy s dôrazom na dosiahnuté výsledky a získané poznatky o participačnom procese.
Pilotná schéma je súčasťou národného projektu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti „Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík“ a zastrešuje dvanásť pilotných projektov. Projekty testujú rôzne participačné scenáre zapojenia verejnosti do tvorby verejných politík a otvárajú široké spektrum tém ako napr. sociálna inklúzia, otvorené dáta, udržateľná mobilita, deti a mládež, spolupráca, využívanie verejných priestorov, odpadové hospodárstvo, environmentálna výchova.
Pilotná schéma je zdrojom dát pre analytickú činnosť, ktorá predstavuje druhú časť národného projektu.
Po otvorení splnomocnencom vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti, pánom Martinom Giertlom nasledovali prezentačné panely. V prvom paneli pani Mária Lévyová, predsedníčka Asociácie na ochranu práv pacienta informovala o aktuálnom stave pilotného projektu „Stratégia dlhodobej starostlivosti“. 
V druhom paneli pani Janka Kadlečíková z Centra pre výskum etnicity a kultúry informovala o aktuálnom stave pilotného projektu „Mesto pre všetkých – integračná stratégia“. Jej prezentácia bola zameraná na tvorbu inkluzívnych politík na lokálnej úrovni s priamym zapojením znevýhodnených skupín. Mesto Svidník prezentovala ako multietnické, multinárodné, otvorené, bezpečné, ústretové, partnerské, sociálne stabilné, s menšinami etnickými, národnostnými, náboženskými, v ktorom žijú rómovia, migranti, seniori, ľudia so zdravotným postihnutím, ako aj deti a mládež. V rámci výskumu sa podrobne mapovali potreby jednotlivých skupín.
Pani Klára Orgovánová informovala o aktuálnom stave pilotného projektu „Integrácia marginalizovaných skupín do procesu tvorby verejných politík“, ktorý sa týkal obce Lenartov.
V treťom paneli pán Matúš Lukačovič, pani Martina Belanová a pán Jozef Veselovský z Občianskeho združenia Utópia informovali o aktuálnom stave pilotného projektu „Transparentnosť výkonu samosprávy a otvorené dáta“, ktorý sa týkal mesta Hlohovec.
V štvrtom paneli pán Martin Mňahončák prezentoval národný projekt výskumu venovanému analýze stavu a trendov vývoja v občianskej spoločnosti, ktorý poukázal na to, že kvalitnejšie verejné politiky je možné tvoriť iba vtedy, ak budeme lepšie poznať občiansku spoločnosť. 
Pán Roman Haken z Centra pro komunitní práci informoval o partnerstve a vzťahoch verejnej správy a neziskového sektoru v Českej republike.
V piatom paneli pán Peter Medveď informoval o aktuálnom stave pilotného projektu „Trvalo udržateľná mobilita“, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v meste Banská Bystrica. Pán Medveď poukázal na dobrú verejnú dopravu v meste a prezentoval skúsenosti so zapájaním verejnosti do procesov zlepšovania dopravy.
Pán Juraj Hurný informoval o aktuálnom stave pilotného projektu „Využívanie verejných priestorov a plôch na lokálnej úrovni“, ktorý sa realizuje v Starom meste v Bratislave.
V šiestom paneli pani Martina Hrozenská z Únie nevidiacich a slabozrakých informovala o aktuálnom stave pilotného projektu „Návrh stratégie zabezpečenia prístupnosti pre všetkých“, ktorý je zameraný na prístupnosť v meste Nitra.
Pani Ivana Vetešková informovala o aktuálnom stave pilotného projektu „Poskytovanie sociálnej pomoci ľuďom s mentálnym postihnutím a ich rodinám“, ktorý realizuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Projekt je zameraný na monitorovanie potrieb ľudí s mentálnym postihnutím a ich rodín.
V poslednom siedmom paneli zástupcovia združenia Špirála (pán Richard Medal a Dana Gavalierová) informovali o aktuálnom stave pilotného projektu „Krajská koncepcia environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety v Trenčianskom samosprávnom kraji“. Výskum bol zameraný aj na zisťovanie environmentálnych postojov verejnosti.
Na záver pán Michal Považan, zástupca Rady mládeže Slovenska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR informoval o aktuálnom stave pilotného projektu „Participatívna realizácia koncepcie rozvoja práce s mládežou“.
K jednotlivým prezentovaným projektom prebehla aj diskusia.