štvrtok 23.03.2023

Dievčaťu s autizmom sa pre odmietavý postoj školy už viac ako rok a pol upiera právo na vzdelanie

Pán Viktor pochádzajúci z Ukrajiny sa prisťahoval za prácou na Slovensko pred štyrmi rokmi. V lete roku 2021 sem priviedol aj svoju manželku a dcérku, ktorá má autizmus. Pán Viktor narazil na problém, ktorému na Slovensku čelia mnohé rodiny: žiadna škola ju nechce prijať.
Pán Viktor oslovil množstvo bratislavských škôl, jeho dcéru, ktorá už medzitým dovŕšila 11 rokov, však neprijala žiadna, a to ani spádová ZŠ Alexandra Dubčeka v mestskej časti Karlova Ves. Obrátil sa aj na mestskú časť, Regionálny úrad školskej správy v Bratislave aj ministerstvo školstva. Vzišli z toho dve možnosti riešenia:

Tou prvou je, že dcéru neprijme spádová škola, ale iná, vhodnejšia škola, ktorá síce má vytvorené potrebné podmienky na vzdelávanie detí s autizmom, išlo by však iba o formálne prijatie, pretože škola je plná. Dcéru by tak museli vzdelávať rodičia doma svojpomocne.

Druhou možnosťou riešenia, ktorú pán Viktor uprednostňuje, je prijatie dcéry spádovou školou. Táto škola však nemá vôľu pre dcéru vytvoriť vhodné primerané úpravy. Zároveň riaditeľ spádovej školy opakovane s rôznymi výhovorkami dcéru prijať odmietol. Najprv to bolo z dôvodu, že pán Viktor ako otec podľa neho nepreukázal hodnoverným spôsobom, že je jej zákonným zástupcom. Následne, po tom, keď bolo toto rozhodnutie zrušené a Regionálny úrad školskej správy v Bratislave určil, že spádová škola má dcéru pána Viktora prijať, riaditeľ to odmietol opätovne, pričom sa uchýlil k nezmyselnému spochybneniu oprávnenosti pobytu dcéry na území Slovenska.

Skonštatovali sme, že škola porušila právo na vzdelávanie dcéry pána Viktora ako dieťaťa so zdravotným postihnutím a škole sme navrhli opatrenia na nápravu tak, aby zmenila prístup v prijímacom procese v súlade s ľudskými právami dcéry pána Viktora. Boli sme aj osobne prítomní pri doplnení dokladov, na ktoré škola pána Viktora vyzvala. Tiež sme sa obrátili na Regionálny úrad školskej správy a ministerstvo školstva. Zamietavé rozhodnutia riaditeľa spádovej školy sme posunuli aj prokuratúre, aby preskúmala ich zákonnosť. Príslušná okresná prokuratúra nám dala za pravdu - proti rozhodnutiu riaditeľa spádovej školy podala protest z dôvodu jeho nezákonnosti.

Aktuálne je na ťahu opäť riaditeľ školy, aby o žiadosti o prijatie dcéry pána Viktora na vzdelávanie nanovo rozhodol.

Pripomíname, že Slovenská republika sa v roku 2010 ratifikáciou Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala deťom so zdravotným postihnutím garantovať právo na vzdelanie a ochraňovať ich. Štát sa zaviazal, že explicitne vytvorí inkluzívne prostredie tak, aby deti so zdravotným postihnutím neboli vyčleňované zo všeobecného systému vzdelávania, aby dostávali plnohodnotné a kvalitné vzdelávanie, aby mali prístup k primeraným úpravám v súlade s individuálnymi potrebami.

Aká je však realita? Mnoho rodičov sa pod tlakom zo strany školských inštitúcií vzdá, prispôsobí sa a toleruje, že vzdelávanie sa zabezpečuje len na papieri (formálne) alebo spôsobom, ktorý nie je v súlade s najlepším záujmom ich dieťaťa. Pán Viktor sa však nevzdáva. Bojuje za práva svojej dcéry ďalej aj s našou pomocou.

Príbeh pána Viktora a jeho dcéry je však iba jedným z mnohých, keď sa porušuje právo detí so zdravotným postihnutím na rovnaký prístup k plnohodnotnému a inkluzívnemu vzdelávaniu. Hoci nakoniec sa v individuálnych prípadoch tým najvytrvalejším rodičom podarí vzdelávanie pre ich deti zabezpečiť, je neprijateľné, aby školstvo naďalej fungovalo takýmto spôsobom.

Po skutočnej inklúzii v školskom prostredí voláme roky. Skutočná reforma základov vzdelávacieho systému je nevyhnutná a nedá sa už odsúvať na neskôr. Aktuálne vidíme kroky, ktoré ministerstvo školstva realizuje, napríklad systém podporných opatrení. Ide však len o prvý a len čiastkový krok, po ktorom musí nasledovať komplexná a hĺbková prestavba systému školstva.