Film Nevidím
streda 04.01.2023

Čierne na bielom, či... bodky na bielom - Svetový deň Braillovho písma

Pri príležitosti Svetového dňa Braillovho písma - 4. januára odporúčame film Nevidím od Slovenskej autority pre Braillovo písmo a Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Prostredníctvom portrétov malého chlapca a manželského páru zachytených s ľahkosťou a humorom môžete nahliadnuť do života ľudí so zrakovým postihnutím.

Som do teba. Poriadne to poskladám... Teraz alebo nikdy! Píšem tej novej spolužiačke. S Marekom som sa dohodol, že jej to podám. Isto ma už prekukla, ale bude to mať čierne na bielom... Či, bodky na bielom.

 

Keď ma konečne chytil za ruku a preskočila iskra, rýchlo mi ju položil na nápojový lístok (v Braillovom písme) a tváril sa, že sa nič nestalo.


To je zopár výrokov z krátkeho filmu Nevidím, ktorý si môžete pozrieť tu:
Slovenská autorita pre Braillovo písmo uvádza film Nevidím ⠠⠝⠑⠧⠊⠙⠌⠍⠲ - (youtube.com)


 

 Slovenská autorita pre Braillovo písmo uvádza film Nevidím ⠠⠝⠑⠧⠊⠙⠌⠍⠲.
 

 
Od roku 2019 je 4. január celosvetovo uznaný za Svetový deň Braillovho písma. Deň, keď sa v roku 1809 narodil Louis Braille, tvorca jedinečného šesťbodového kódu. Pomocou šiestich bodiek a ich možných 63 kombinácií dokážeme už takmer 200 rokov zapísať písmená abecedy, čísla, interpunkciu, ale aj noty či vedecké odborné zápisy.

Louis Braille svojím písmom vložil do rúk nevidiacich prístup ku vzdelaniu. Dal nám kľúč k poznaniu, možnosť skutočne čítať a písať text, a teda mať možnosť získavať informácie. Odhliadnuc od možnosti počúvať zvukové knihy to bola do neskorých rokov 20. storočia jediná forma získavania informácií. S príchodom počítačov sa táto situácia dramaticky zmenila a brail bol v dôsledku rýchleho rozkvetu podporných technológií odsunutý na okraj spektra možných spôsobov čítania textu. Neodškriepiteľne však má svoje miesto aj v 21. storočí, v dobe digitálnych technológií a donedávna netušených možností. Odborníci na celom svete volajú po dôraznejšom vyučovaní a trénovaní brailu na školách, či už ide o bežnú alebo špeciálnu školu. Pre každého nevidiaceho je dôležité osvojiť si brailové zručnosti do tej miery, že sa s brailom dokáže efektívne vzdelávať a pracovať. Schopnosť čítania textu je kľúčová pri získavaní vyššieho vzdelania či zamestnania. Aj preto je nesmierne dôležité brail pevne „udomácniť“ aj v digitálnom prostredí a poskytnúť nevidiacim informácie v braili.



Text:
Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím,
Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči