Budú mať ľudia v špecifických konaniach nárok na bezplatné služby advokáta?

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská sa dlhodobo usiluje presadiť iniciatívu, aby ľudí so zdravotným postihnutím v špecifických druhoch súdnych konaní povinne bezplatne zastupoval advokát.
Malo by ísť o tieto druhy súdnych konaní: o spôsobilosti na právne úkony, o prípustnosti prevzatia a držania v zdravotníckom zariadení a o ustanovení opatrovníka.

Pre človeka, ktorý trpí mentálnym postihnutím alebo duševnou chorobou, je totiž náročné aktívne si vyhľadať advokáta, a to aj v prípade, ak je dostatočne finančne zabezpečený. Ako sa ukázalo, takýto občan veľakrát ani nemá tušenie, aké práva podľa procesných zákonov má, nie je možné ani reálne posúdiť, či poučeniu súdu porozumel, a či vôbec bol o právach  účastníka konania informovaný. Takisto je preňho zložité prejsť procesom schvaľovania bezplatnej právnej pomoci v Centre právnej pomoci, pretože musí predložiť doklady preukazujúce existenciu jeho príjmu a majetku, ktoré často nemá alebo si nevie zadovážiť; navyše, Centrum právnej pomoci môže pomôcť jedine takým ľuďom, ktorých príjem nepresiahne zákonom stanovenú hranicu. Okrem toho si títo ľudia vyžadujú osobitný prístup v komunikácii a podporu. Je pravdepodobné, že objektívne nedokážu relevantne a komplexne opísať situáciu, v ktorej sa ocitli.

Komisárka preto víta, že na pôde jej úradu mohla prijať členku predsedníctva Slovenskej advokátskej komory Zuzanu Čížovú a tému bližšie prediskutovať. Komisárku Zuzanu Stavrovskú a právnika Maroša Valacha informovala o prípadoch zastupovania advokátmi z praxe. Uviedla, že často ide o náročné prípady a podporila iniciatívu komisárky, pretože podľa jej slov ide o vážny zásah do ľudských práv. Zuzana Čížová zároveň považuje za dôležité, aby takýmto osobám prináležali v prípade novej zákonnej úpravy aj trovy právneho zastúpenia, keďže na to títo ľudia vynakladajú nemalé finančné prostriedky. Podľa jej názoru má Slovenská advokátska komora dostatok kvalifikovaných advokátov, ktorí by vedeli zabezpečiť zastupovanie v daných sporoch s odbornou starostlivosťou a v prospech ľudí, ktorým sa zasahuje do spôsobilosti na právne úkony.  

Aj toto stretnutie je dôležitým krokom pri presadzovaní príslušnej zmeny legislatívy, ktorú bude komisárka Zuzana Stavrovská ďalej navrhovať.