utorok 26.03.2024

Ako efektívne pomôcť rodinám detí a dospelých so zdravotným znevýhodnením

Po tragédii pri obci Beňadiková na Liptove z 9. marca 2024, keď pod kolesami vlaku vyhasli životy matky a jej dieťaťa so zdravotným znevýhodnením,zorganizovalo dňa 25. marca 2024 okrúhly stôl aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).
Na rokovaní pri okrúhlom stole sa zúčastnila aj komisárka Zuzana Stavrovská, ktorá nadviazala aj na predstavené opatrenia ministerstva práce z minulého týždňa:

Vítam, že odľahčovacia služba má byť financovaná pri starostlivosti o maloleté deti zo strany štátu, čo prezentoval minister práce. V tomto smere treba pokračovať ďalej, aby táto služba bola platená aj pre osoby, ktoré sa starajú o dospelých ľudí so zdravotným postihnutím, kde je vyťaženosť určite v nemalej miere rovnaká,

zdôraznila Zuzana Stavrovská.

Na rokovaní pri okrúhlom stole sa zúčastni aj minister práce a sociálnych vecí ČR Marian Jurečka (na foto za rokovacím stolom po ľavej ruke komisárky), europoslankyňa Miriam Lexmann, zástupcovia viacerých politických strán (Progresívne Slovensko, Hnutie Slovensko), Úradu komisára pre deti, Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením aj samosprávnych združení. Zazneli rôzne návrhy na zlepšenie životov rodín s deťmi alebo dospelými so zdravotným znevýhodnením.

Veríme, že situácia týchto rodín sa skutočne zlepší, tak, aby nemuseli žiť v núdzi a chudobe, v zlom psychickom stave, bez dostupnej finančnej, ale aj praktickej pomoci v rôznych formách.


Viac v tlačovej správe TASR: 
Stavrovská:Štát má zabezpečiť pomoc rodinám opatrujúcim znevýhodneného (teraz.sk)