utorok 04.04.2023

Aby mali ľudia so zdravotným postihnutím lepší prístup k spravodlivosti

Komisárka Zuzana Stavrovská sa 4. apríla 2023 stretla s predsedom Najvyššieho súdu SR Jánom Šikutom.
Zabezpečiť ľuďom so zdravotným postihnutím, ktorí sú účastníkmi súdnych konaní, účinnejší prístup k spravodlivosti a lepšie implementovať záväzky z medzinárodného Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím do súdnych rozhodnutí – to je dlhodobá snaha komisárky Zuzany Stavrovskej. Iniciovala preto stretnutie s predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Jánom Šikutom. 

Hovorili o možnostiach prizývania Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím na zasadnutia kolégií Najvyššieho súdu SR, keď sú účastníkmi v občiansko-právnych a trestných konaniach osoby so zdravotným postihnutím.

Takýchto konaní je síce pomerne málo, pretože ľudia so zdravotným postihnutím sa pri domáhaní svojich práv málokedy dostanú až na Najvyšší súd SR, ale napriek tomu (no možno aj práve preto) vnímame potrebu posilniť vnímanie takýchto konaní cez optiku Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Zároveň by sme chceli prispieť aj k vzdelávaniu sudcov v oblasti ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím. Čoskoro budú nasledovať ďalšie kroky v tomto smere. 

Ďakujeme za ústretové prijatie, vypočutie aj snahu zlepšovať prístup ľudí so zdravotným znevýhodnením k spravodlivosti.