sobota 25.11.2023

25. november - Deň boja proti násiliu na ženách

Neosvetlený park uprostred noci nie je najbezpečnejším miestom na zemi. Ale napriek rozšírenému presvedčeniu o násilníckom maniakovi, ktorý útočí v tme, dochádza k sexuálnemu násiliu častejšie na celkom iných miestach. Ani domov, práca či škola nie sú vždy bezpečným priestorom. Až v 38% prípadov je páchateľom partner a len v 12% prípadov niekto úplne cudzí.
Platí to aj pre ženy so zdravotným postihnutím, ktoré sú 2 až 5-krát náchylnejšie stať sa obeťami násilia v porovnaní so ženami bez zdravotného postihnutia.

Pre svoje zdravotné znevýhodnenie, či už fyzické alebo mentálne, sa dokážu ubrániť alebo vyhľadať pomoc ešte menej, ako ženy bez zdravotného postihnutia. A aj pre tie je vymanenie sa z kruhu násilia často veľmi náročné.

Čo ak sa násilia na žene so zdravotným postihnutím dopúšťa práve ten, kto ju oficiálne opatruje, poberá na to finančné príspevky a má tak nad ňou aj finančnú nadvládu?

Preto sa aj komisárka Zuzana Stavrovská a jej kolegyne pridávajú do celoslovenskej kampane ZASTAVME NÁSILIE NA ŽENÁCH, ktorej farbou je oranžová. Dáždnik symbolizuje ochranu a zastrešenie pred dažďom a nepriazňou.

Sme pripravení ho rozprestrieť aj nad každou ženou so zdravotným postihnutím, ktorá zažila násilie a ochraňovať jej práva.

Podnet môžete podať aj anonymne: sekretariat@komisar.sk 


Zdroj:
Aktuality - ZastavmeNasilie (gov.sk)