štvrtok 03.09.2020

Zubno-lekárske ošetrenie v celkovej anestézii

Vo štvrtok 3. septembra 2020 sa na pôde Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky uskutočnilo prvé stretnutie pracovnej skupiny k problematike hľadania riešení na zlepšenie dostupnosti poskytovania zubno-lekárskeho ošetrovania osôb so zdravotným postihnutím v celkovej anestézii.
Stretnutia sa za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zúčastnila JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a právnička úradu, Katarína Kohýlová LL.M. Na stretnutí boli ďalej prítomní zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR, zástupcovia jednotlivých zdravotných poisťovní, zástupcovia Slovenskej komory zubných lekárov a zástupcovia organizácií chrániacich práva osôb s mentálnym postihnutím.

Cieľom tejto pracovnej skupiny je vytvoriť koncepciu efektívneho zabezpečovania zubno-lekárskeho ošetrovania osôb so zdravotným postihnutím v celkovej anestézii, v oblasti ktorého bolo zo strany Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím konštatované porušenie práv osôb so zdravotným postihnutím zakotvených v čl. 25 Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím a čl. 40 Ústavy SR v súvislosti so súčasným zabezpečením poskytovania tohto ošetrenia. Prvé stretnutie tejto pracovnej skupiny bolo veľmi produktívne, podarilo sa nám identifikovať hlavné problémy súčasného nastavenia dostupnosti poskytovania zubno-lekárskeho ošetrovania osôb so zdravotným postihnutím v celkovej anestézii, stanoviť si ciele, ktoré chceme v tejto oblasti dosiahnuť a rozdeliť si úlohy za účelom dosiahnutia týchto cieľov. 

Ďakujeme Ministerstvu zdravotníctva SR za zorganizovanie tohto stretnutia a zúčastneným zástupcom za konštruktívnu diskusiu a záujem o vec. Tešíme sa na ďalšie stretnutie pracovnej skupiny, ktoré nás posunie bližšie k dosiahnutiu nášho cieľa!