štvrtok 28.03.2019

Zneužívanie a násilie na starších – nový fenomén v spoločnosti

Fórum pre pomoc starším a mesto Handlová zorganizovali spoločne ďalší zo série odborných seminárov. Tento sa konal dňa 28.3.2019 v Handlovej a záštitu nad ním prevzala primátorka mesta Mgr. Silvia Grúberová.
Na seminári prednášajúci upozorňovali na skutočnosť, že podvodníci sa neustále snažia od ľudí vymámiť peniaze. Starší ľudia sú zraniteľnejší, a preto si ich zlodeji vyberajú za cieľ. Aj pre ich zraniteľnosť sa stávajú častými obeťami domáceho násilia. Ak sa tak udeje, mali by vyhľadať pomoc, inak sa do danej situácie môžu dostať znovu.
Klamlivé telefonáty, predaj pred domom či odpisovanie plynu. To sú známe finty podvodníkov, ktorými od dôchodcov lákajú peniaze. Násilie fyzické, psychické a ekonomické páchané na senioroch bolo ústrednou témou seminára. Komisárka pre zdravotne postihnutých JUDr. Zuzana Stavrovská prispela prezentovaním skúseností, ktoré nazbierala počas prešetrovania podnetov doručených na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
Prezidentka Fóra pre pomoc starším sa podelila o informácie, ktoré hovorili o problémoch a potrebách baníkov v dôchodkovom veku.
Seminár bol zavŕšený diskusiou.