utorok 06.11.2018

Zneužívanie a násilie na starších – nový fenomén v spoločnosti

Občianske združenie Fórum pre pomoc starším zorganizovalo dňa 6.11.2018 v priestoroch Hotelu Regia, Bojnice konferenciu pod názvom Zneužívanie a násilie na starších – nový fenomén v spoločnosti. Na podujatí sa zúčastnila JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka a Mgr. Štefan Valko, právnik Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.
Konferenciu slávnostne otvorila pani Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším.
S prvým príspevkom vystúpila pani JUDr. Petra Hajšelová, ktorá okrem iného poskytovala poradenstvo seniorom vo veciach závetov (ako postupovať, akou formou sa dá napísať) a taktiež ohľadom dedičského práva. Vyjadrovala svoj postoj k obmedzeniu spôsobilosti na právne úkony človeka a uviedla, že jediným relevantným dôvodom na obmedzenie spôsobilosti môže byť taký, ak človek predstavuje nebezpečenstvo sám pre seba.
Následne vystúpil pán JUDr. Ing. Jozef Stopka, PhD., ktorý prišiel v mene župana Trenčianskeho samosprávne kraja, pána Ing. Jaroslava Bašku, ktorý nemohol byť prítomný na konferencii. Vyzdvihol prácu pani Gálisovej a jej pozitívny prínos pre seniorov na celom Slovensku. 
V poradí s druhým príspevkom vystúpila Mjr. JUDr. Ľubica Rehánková z Prezídia policajného zboru, úradu kriminálnej polície, ktorá  sa venuje podvodníkom, s Fórom pre pomoc starším spolupracuje dlhodobo a na tejto konferencii sa podelila o svoje praktické skúsenosti. Vo svojom príspevku predniesla a vysvetlila konkrétne formy násilia, ktorými sú násilie fyzické, psychické, sociálne, ekonomické a sexuálne a poskytla odporúčania pre obete násilia, ale aj pre tých, ktorí páchané násilie spozorujú. Veľmi dôležité je otvorene hovoriť o problémoch a neuzatvárať sa do seba a so svojím problémom predstúpiť na verejnosť. Ako možnosť prezentovala využitie Senior linky na čísle 0800 212 212 a taktiež podanie trestného oznámenia. Vyzdvihla aj poučovaciu povinnosť orgánov podľa nového zákona o obetiach trestných činov. V ďalšej časti sa venovala novej sofistikovanej forme páchania násilia na starších, v ktorej opisovala ako seniori cez Western Union banku vkladajú peniaze na účty páchateľov, dokážu uveriť emotívnym príbehom páchateľov a nechajú sa vystresovať a navádzať (napr. telefonátmi typu, že Váš syn je zranený, potrebuje určitý obnos peňazí na operáciu). Spolupracujú už aj s bankami, kde sa zamestnanec banky snaží operatívne zisťovať  pri výbere alebo prevode väčšieho obnosu peňazí, že na čo chce senior použiť peniaze, avšak veľakrát pravý dôvod  ľudia utajujú.
Po obedňajšej prestávke vystúpila štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR pani 
JUDr. Monika Jankovská, ktorá vo svojom úvodnom slove predniesla pochvalu pre pani Gálisovú, ktorá dlhoročne vykonáva túto náročnú prácu. Prispela štatistickým údajom z Ministerstva spravodlivosti SR, podľa ktorého až 20% seniorov je týraných, a to v rodine najbližšími príbuznými. Opisovala ako proces zlého zaobchádzania so seniorom prerastá do týrania. Vyzdvihla budovanie siete aktívnych seniorov, pochválila pani Gálisovú a jej aktivitu na sociálnych sieťach. Hovorila o prevencii v rádiách, ktorá je podľa nej dobrá, avšak je potrebné ju neustále a sústavne opakovať pre plnohodnotný efekt. Predložila myšlienku jednotného komplexného zákona na ochranu seniorov. 
So záverečným príspevkom vystúpila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím 
JUDr. Zuzana Stavrovská, ktorá predstavila Úrad komisára  a výsledky práce tímu za obdobie 2,5 roka. Svoju prezentáciu doplnila konkrétnymi prípadmi z osobnej skúsenosti 
z monitoringov vykonaných v zariadeniach sociálnych služieb, z návštev  a z  riešení podnetov, ktorými sa Úrad komisára zaoberá. Po prednesení príspevku sa niektorí prítomní ujali slova, kde pani Komisárke verejne poďakovali za jej prácu a enormné odhodlanie. 
Konferencia bola veľmi podnetná a poskytla zúčastneným množstvo informácií a konkrétnych príkladov z praxe, ktoré ilustrujú problematiku násilia páchaného na starších.