štvrtok 31.01.2019

Zneužívanie a násilie na starších

Konferencia  s titulom Zneužívanie a násilie na starších sa uskutočnila dňa 31. januára 2019 pod záštitou ministra spravodlivosti SR. Konferenciu slávnostnými príhovormi otvorili: rektor Trnavskej univerzity v Trnave prof. Marek Šmid, minister spravodlivosti SR Mgr. Gábor Gál a župan TTSK Mgr. Jozef Viskupič.
Nový fenomén spoločnosti bol diskutovaný nielen z hľadiska legislatívy a policajného zboru, ale aj z pohľadu aspektov sociálnej práce, skúseností z praxe a návrhov na zlepšenia v tejto oblasti. 
"Problematika ochrany seniorov je v rezorte spravodlivosti jednou z prioritných tém. Aktuálne sa pripravuje dokument Vecný základ reformy opatrovníckeho práva, ktorý má zlepšiť postavenie osôb so zdravotným postihnutím, ochranu seniorov pred rizikami majetkových podvodov i pred násilím v domácnosti," informoval minister spravodlivosti SR Mgr. Gábor Gál. Ide o tému, ktorá doteraz nebola v stredobode pozornosti politikov, legislatívy ani odborníkov.
Táto citlivá téma sa dostáva do pozornosti odborníkov a širokej verejnosti v poslednom období a rezonuje v mnohých oblastiach nášho života.

So svojimi odbornými príspevkami na konferencii vystúpili: 
pani Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším s témou Zneužívanie a násilie na starších
JUDr. Róbert Dobrovodský, PhD., LL.M. s témou Právne aspekty fyzického, psychického a ekonomického násilia na senioroch – platná legislatíva a možné legislatívne návrhy, 
Mjr. JUDr. Ľubica Rehánková – domáce násilie z pohľadu Policajného zboru, 
JUDr. Zuzana Stavrovská s témou Skúsenosti pri riešení prípadov obetí násilia na zdravotne postihnutých a prof. PhDr. Mgr. Jana Levická, PhD. s témou Syndróm EAN v systémovom kontexte.

Po skončení prednášok sa účastníci presunuli do pracovných skupín, kde diskutovali na témy odznených prednášok a prijali návrhy a záver z tejto konferencie.
Okrem komisárky pre zdravotne postihnutých , JUDr. Zuzany Stavrovskej sa konferencie zúčastnila aj právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. PhDr. Ivona Kardianová.