streda 29.01.2020

Život na okraji spoločnosti

Zamestnankyne Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, JUDr. Lenka Bodnárová a Katarína Kohýlová, LL.M., sa zúčastnili odbornej diskusie o práve na zdravie v marginalizovaných komunitách, ktorú zorganizovalo dňa v stredu 29. januára Fórum pre ľudské práva v spolupráci s Poradňou pre občianske a ľudské práva v kongresových priestoroch Hotela Centrum v Košiciach.
V rámci živej diskusie odznelo mnoho konkrétnych informácií, príkladov z praxe a osobných skúseností, ktoré podrobne dokumentovali neraz až zarážajúce situácie, s ktorými sa členovia marginalizovaných komunít žijúcich na okraji spoločnosti stretávajú. Členovia týchto komunít na Slovensku bežne čelia životným podmienkam, ktoré sú v rozpore so základnými ľudskými právami, ako je žiadny prístup k pitnej vode, sťažený prístup k zdravotnej starostlivosti, či nezabezpečený funkčný systém odpadového hospodárstva. Na základe posledných prieskumov je preukázané, že jednotlivé ukazovatele životného prostredia vykazujú zdraviu nebezpečné hodnoty. Dennodenne dochádza k ohrozeniu práva na ľudskú dôstojnosť, zdravie, priaznivé životné prostredie.
Z pohľadu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím je kľúčové, že aj v týchto marginalizovaných komunitách sa nachádzajú osoby so zdravotným postihnutím, ku ktorým má štát osobitné záväzky ich chrániť, no tieto záväzky si neplní. Práve naopak, dlhodobé zotrvávanie v nepriaznivých životných podmienkach, ktorým marginalizované komunity čelia, sú živnou pôdou pre vznik nových a nových zdravotných postihnutí, čo je absolútne neprijateľné. Tejto téme preto budeme venovať osobitnú pozornosť.