sobota 06.02.2021

Zaznamenali sme absolútne zlyhanie obce, súdom ustanoveného opatrovníka a komunity

V piatok, 5. februára 2020 sme zažili šok. Vďaka podnetu miestnej aktivistky, pani Lucie žijúcej vo Veľkých Levároch, sme sa dostavili na adresu, kde býva pani Anna, o ktorej nám napísala. Býva v dome, no toto slovo vôbec nesedí na ten chliev a dezolátny stav, či už dvora alebo izieb.
Toto sme nikdy nevideli. Pani Anna nevníma seba ako niekoho, kto môže požiadať o pomoc druhých. Za tie roky si zvykla na život v zime, tme, špine, bez elektriky a kúpeľne. Všetkým nám pri pohľade do jej úprimných, detských očí spontánne vyhŕkli slzy.

Obec Veľké Leváre je opatrovníkom pani Anny, nakoľko ona sama je obmedzená v spôsobilosti na právne úkony. Starosta priznal, že mal vedomosť len o tom, že sa má starať iba o majetok pani Anny.

Komisárka mu vysvetlila, že veci sa majú inak a poukázala na porušovanie zákona o obecnom zriadení, podľa ktorého sa má obec starať o svojich obyvateľov a tiež na porušenie Občianskeho zákonníka, podľa ktorého je ako opatrovník povinný zabezpečiť pomoc pani Anne.

Komisárka okrem iného uviedla, že obec mohla poskytnúť pani Anne napríklad jednorazový príspevok na opravu elektriny v celom dome.

Starosta sa vyjadril, že nevedel, že toto sa dá. Na miestnom úrade sme spovedali sociálnych pracovníkov, ktorí majú v pracovnej náplni starostlivosť o človeka, ako je pani Anna a zistili sme, že za minulý rok majú v evidencii u nej len jednu návštevu (presne spred roka).

Tvrdili nám, že pani Anna ich nechce vpustiť do domu, no nám sa to podarilo ihneď.

Pán starosta nevedel ani to, že v takomto prípade môže požiadať o pomoc Bratislavský samosprávny kraj (BSK), aby túto neodkladnú situáciu okamžite riešil. Komisárka dopoludnia telefonovala z dvora pani Anny na Sociálny odbor Bratislavského samosprávneho kraja pani riaditeľke Marici Šikovej a prosila o urýchlenú pomoc.

Už večer pani komisárke volali, že v rámci neodkladného umiestnenia Bratislavský samosprávny kraj našiel pre pani Annu miesto a môže nastúpiť do Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov Kaštieľ v Stupave, ktorého je kraj zároveň zriaďovateľom.

Dôležité, ako sa aj v tomto prípade ukázalo, je vedieť, na koho sa treba v rôznych zložitých situáciách obrátiť a nenechať ich bez povšimnutia.

Nielen v takýchto prípadoch ako je príbeh pani Anny je ľudské, zaujímať sa o život suseda, o to či nepotrebuje pomoc a nezostávať ľahostajný.


Súvisiace odkazy:
Video z piatka, 5. februára 2020: Rodinný dom vo Veľkých Levároch, kde býva pani Anna - (facebook.com)