štvrtok 04.04.2019

XV. Odborná konferencia APSS v SR

S podtitulom "Zavádzame štandardy kvality do praxe" sa v Bratislave dňa 4.4.2019 konala celoslovenská konferencia, do ktorej sa so svojou prezentáciou aktívne prihlásila aj komisárka pre zdravotne postihnutých JUDr. Zuzana Stavrovská.
Po krátkom úvode k systematike kvality v zákone o sociálnych službách sa rozbehol súbor štyroch panelových diskusií k téme kvality, účelu a obsahu sociálnych služieb, individuálneho plánovania a prostredia v sociálnych službách. V popoludňajšom bloku vystúpila pani Nadežda Vrtielová-Priečinská z MPSVaR SR, aby ohlásila začiatok výkonu hodnotenia podmienok kvality a predstavila systém a proces hodnotenia, ktoré sa rozbehne od 1.9.2019.
Mgr. Katarína Tomková z advokátskej kancelárie Medius priblížila detaily, ktoré sa týkajú dodržiavania pravidiel o ochrane osobných údajov a mlčanlivosti v podmienkach poskytovania sociálnych služieb.
Komisárka pre zdravotne postihnutých JUDr. Zuzana Stavrovská sa podelila o osobné skúsenosti z monitoringov v zariadeniach sociálnych služieb, priblížila zameranie monitoringov, pozitívne zistenia a uložené opatrenia, ktoré dokumentovala prítomným prostredníctvom fotografií z konkrétnych zariadení. 
Na záver konferencie vystúpila predsedníčka APSS v SR Anna Ghannamová a odprezentovala systém, ktorý asociácia ponúka ako novinku a má slúžiť ako certifikovaný audit hodnotenia kvality poskytovaných sociálnych služieb.
Nezabudla všetkým pripomenúť už zverejnenú možnosť nominácie na niektorú z kategórií Národnej ceny starostlivosti – Dobré srdce.
"Nato, aby sme boli k ľuďom milí, nám stačí dobré srdce", týmto citátom pani Ghannamová parafrázovala slová komisárky Stavrovskej a tieto slová sa stali motívom Národnej ceny starostlivosti.