streda 25.09.2019

Vzdelávanie zamestnancov sociálnych služieb

V priebehu mesiaca september sa komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím a riaditeľka úradu zúčastnili seminárov na tému Kvalita v zariadeniach sociálnych služieb.
Tri celodenné semináre sa konali 16.9. v Senci, 23.9. v Novom Smokovci a 25.9.2019 vo Vyhniach pod odborným vedením spoločnosti Kimberly Clark. Na odborných seminároch bolo prítomných viac ako 500 účastníkov z radov zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ale aj predstaviteľov a zástupcov zriaďovateľských organizácií, riadiacich pracovníkov z rôznych druhov zariadení poskytujúcich sociálne služby.
Skúsenosti úradu komisára z uskutočnených monitoringov v zariadeniach sociálnych služieb naprieč celým územím našej republiky boli bohatým zdrojom informácií a poznatkov nadobudnutých z iného, nezvyčajného uhla pohľadu – z pohľadu dodržiavania ľudských práv tak ako ich stanovuje Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím.
Po každom školení sa otvorila bohatá diskusia, ktorá pokračovala neformálnymi rozhovormi  počas prestávky. Tento druh seminára – školenia priniesol množstvo podnetov a otvoril diskusie v oblastiach, ktoré doteraz nie všade boli v centre záujmu. Veríme, že podobnými aktivitami aj náš úrad prispieva k tomu, aby ľudia odkázaní na pomoc iných žili v slušných a dôstojných podmienkach.
Všetkým tým, ktorí práva osôb so zdravotným postihnutím rešpektujú a uplatňujú v praxi srdečne ďakujeme a zároveň veríme, že aj tam, kde ešte tento vietor nezafúkal čoskoro k zmene príde.