pondelok 09.11.2020

Výnimky so zákazu vychádzania pre osoby so zdravotným postihnutím

Od dnešného dňa, 9. novembra 2020 môžu osoby so zdravotným postihnutím pre účel uplatnenia výnimky so zákazu vychádzania bez potreby negatívneho antigénového testu nahradiť potvrdenie od lekára čestným vyhlásením.
Minulý týždeň sme upozornili hlavného hygienika Slovenskej republiky, že vyhláškou k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa vytvoril pre osoby s zdravotným postihnutím ťažko riešiteľnú situáciu. Týmto osobám pre ich zdravotný stav nebola odporúčaná účasť na plošnom testovaní antigénovými testami, no zákazu vychádzania mohli predísť tým, že by sa preukázali potvrdením od lekára.

Návšteva u lekára v tomto období je rovnako riziková, ako účasť na plošnom testovaní a v rámci protipandemických opatrení sa ani neodporúča osobná návšteva lekára, ak nie je nevyhnutná.  Niektorí lekári dokonca za vystavenie potvrdenia vyžadovali nemalé poplatky.
Osoby so zdravotným postihnutím tak boli neprimeraným spôsobom obmedzené zákazom vychádzania, a to aj na úkor absolvovania pre nich nevyhnutných a zdraviu prospešných pravidelných aktivít
(www.komisar.sk/Aktuality/Media/Ziadost-o-zmenu-vyhlasky-c-16-2020-UVZSR).
 

V novej vyhláške, platnej od 09.11.2020, hlavný hygienik Slovenskej republiky zohľadnil tieto námietky a tak už osoby so zdravotným postihnutím, ak si nevedia zabezpečiť potvrdenie od lekára, môžu sa preukazovať čestným vyhlásením.
 
Ak to nie je inak možné, predloženie potvrdenia o výnimke podľa § 1 ods. 4 možno nahradiť v prípadoch podľa § 1 ods. 2 písm. h) až l) písomným čestným vyhlásením tejto osoby alebo jej zákonného zástupcu o tom, že osoba, ktorej sa výnimka týka patrí do skupiny populácie, na ktoré sa vzťahuje výnimka z povinnosti preukazovať sa negatívnym antigénovým alebo RT-PCR testom počas trvania obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania v Slovenskej republike, v ktorom bude zároveň uvedené, že osoba predkladajúca čestné vyhlásenie si je vedomá právnych následkov, v prípade, že by sa jej čestné vyhlásenie ukázalo ako nepravdivé.“


Celé znenie vyhlášky:
www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_2020/ciastka_14_2020.pdf