utorok 21.06.2022

Výjazdový deň v Starej Ľubovni

Výjazdový týždeň komisárky na východe sme odštartovali v Starej Ľubovni.
Ráno nás na mestskom úrade prijal prednosta mestského úradu Aleš Solár a vedúca oddelenia sociálnych služieb a bytovej politiky mesta Mária Raššová. Stretli sme sa aj s referentkou verejného obstarávania mesta Michaelou Musalovou, ktorá pracuje v rámci sociálneho podniku ako zamestnankyňa so zdravotným znevýhodnením. 

Pokračovali sme prezentáciou pre zástupcov mestských, štátnych aj mimovládnych organizácií pôsobiacich v Starej Ľubovni. 

Predpoludnie v Starej Ľubovni pokračovalo vrúcnym prijatím v zariadení a škole patriacim Grécko-katolíckej charite Prešov: Dom sv. Anny, kde nás prijal riaditeľ Špeciálnej základnej školy Ján Rusiňák aj riaditeľ Grécko-katolíckej charity Prešov Peter Valiček. Stretli sme tam zanietených pracovníkov aj učiteľky, ktorí s deťmi aj mladými dospelými s mentálnym postihnutím robia veľké pokroky a záslužnú a obetavú prácu.

Popoludní sme zavítali do Domova pre seniorov, ktorý zriaďuje Prešovský samosprávny kraj. S riaditeľom Petrom Muchom a ďalšími pracovníkmi sme rozdiskutovali problémy, s ktorými zápasia zariadenia sociálnych služieb - verejní poskytovatelia, či už problematiku obmedzovania spôsobilosti na právne úkony alebo rôzne požiadavky rodinných príslušníkov. Zariadenie poskytuje strechu nad hlavou aj niekoľkým utečencom z Ukrajiny.

Neskôr sme sa vrátili na mestský úrad na stretnutie s obyvateľmi. Hovorili najmä o bariérových budovách pošty, plavárne a aj mestského úradu, spísali sme aj niekoľko podnetov, ktoré budeme riešiť. Trápi ich aj nedostatočné začleňovanie detí so zdravotným postihnutím (inklúzia) do škôl či snahy rôznych podvodníkov („šmejdov“). Sme radi, že sme mohli informovať o ich právach a o možnostiach pomoci z našej strany.