streda 05.10.2022

Výjazdový deň v Revúcej

V utorok 4. októbra 2022 navštívila komisárka a časť jej tímu mesto Revúca. Okrem stretnutia s vedením mesta a prezentácie pre odbornú verejnosť zavítala do Základnej školy I. B. Zocha aj do Zariadenia opatrovateľskej služby Cilka a popoludní prijímala individuálne podnety od obyvateľov. Pozrite si aj bohatú fotogalériu.

Ráno a predpoludnie na mestskom úrade

Deň s komisárkou v Revúcej sme odštartovali na mestskom úrade, kde sme sa stretli s primátorom Júliusom Buchtom, prednostkou mestského úradu Luciou Búšovou a vedúcou oddelenia služieb obyvateľstvu Gabrielou Borosovou. Komisárka Zuzana Stavrovská potom urobila prezentáciu o našom úrade zástupkyniam úradu práce, Sociálnej poisťovne, VšZP aj poisťovne Dôvera.

Informovali sme ich o našej činnosti, o tom, že ak majú občanov, ktorí majú problém vhodný na riešenie pre nás, aby im o nás dali vedieť, ale aby im aj pomohli podať nám podnet, skopírovať dokumenty a podobne. Tiež sme sa zaujímali o to, aké sociálne služby mesto Revúca poskytuje aj ako spolupracuje so združeniami, ktoré sa venujú ľuďom so zdravotným postihnutím.
 

"Všetko, čo robíte, robte s láskou"

Takýto biblický citát nás vítal v riaditeľni v Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Mohol byť aj odpoveďou a vysvetlením, prečo sa v ZŠ I.B.Zocha venujú aj deťom so zdravotným znevýhodnením. Od ministerstva školstva žiadali vyše 20 asistentov učiteľov, no majú ich 9. Aj s nimi však robia doslova zázraky. Pre niekoho je nedostatok asistentov dôvod na odmietnutie prijatia dieťaťa so zdravotným znevýhodnením do školy, pre iného je to výzva, s ktorou sa odhodlá popasovať.

Škola sa hrdo môže nazvať inkluzívnou: Celkovo ju navštevuje 237 žiakov, z toho je 42 so zdravotným znevýhodnením. Zároveň je viac ako 80 detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Základná škola I.B. Zocha je zároveň jednou z 92 na Slovensku, ktorá zamestnala školskú zdravotnú sestru, cez projekt z Plánu obnovy SR, a od začiatku septembra si ju vyžiadali deti už 80-krát. Škola má aj špeciálneho pedagóga a na polovičný úväzok aj psychológa, nevedia však finančne zabezpečiť a ani nájsť liečebného pedagóga. Ťažko sa dá v meste dostať aj k logopédovi.

S riaditeľkou školy Katarínou Krištofovou sme hovorili aj o tom, že v meste chýba komunitné centrum, ktoré by pracovalo s rómskou komunitou. Spomenuli sme aj ťažké časy dištančného vzdelávania, keď práve deti z rómskej komunity nemali zabezpečený prístup k vzdelaniu, počítače doma nemajú, ostali im len pracovné listy, ktoré im škola doručovala.

Škola mala kedysi "nálepku" "rómska škola", dnes už aj "nálepku" "škola pre deti so zdravotným znevýhodnením", a, žiaľ, niektorí rodičia do tejto školy nechcú prihlásiť svoje zdravé deti. Je to škoda aj pre nich. Pretože to, že dieťa sa od detstva stretáva aj s deťmi, ktoré sú "iné", má preň obrovskú pridanú hodnotu, napríklad dieťa získa väčšiu empatiu. A ako potvrdilo aj vedenie školy, nielenže bezproblémové deti "ťahajú" tie slabšie, aby napredovali, o čom svedčia aj výsledky, ale aj talenty, vlohy a nadania aj zdravých detí idú taktiež nahor, učitelia sa im o to viac venujú a motivujú ich. Odporúčame všetkým školám, aby sa inšpirovali odhodlaním a chuťou, akú sme videli v ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. 
 

Popoludnie so seniormi v ZOS Cilka

Mestské zariadenie opatrovateľskej služby Cilka v Revúcej poskytuje celoročnú pobytovú formu 78 klientom s priemerným vekom 84 rokov a najčastejšou diagnózou Alzheimerova choroba. Klienti sú ubytovaní v samostatných izbách, väčšinou tzv. "bunkovým" systémom - dve izby majú spoločné wc a kúpeľňu, pár izieb má aj vlastnú kúpeľňu a wc. Z hľadiska ochrany súkromia je to veľké plus.

Riaditeľka Renáta Ružinová v rozhovore s výjazdovým tímom komisárky so smútkom v hlase spomínala na tragické dva covidové roky. Zomrelo im veľa klientov, raz sa stalo, že v jeden deň zomreli traja. Často nemali ako vykryť opatrovateľské služby, opatrovateľky s klientmi ostávali aj v karanténe, príbuzní si s nimi mohli iba telefonovať. Keď boli zariadenia povinné zaviesť červené, oranžové a zelené zóny, malo to na klientov veľmi negatívny dopad, zle to psychicky znášali, presuny z izieb do izieb pre nich boli veľmi ťažké. Veľmi si ceníme prácu opatrovateliek a opatrovateľov aj všetkých pracovníkov aj v ZOS Cilka, ktorí napriek veľmi ťažkým chvíľam v uplynulých dvoch rokoch verne stáli pri svojich klientoch. 
 

Stretnutie komisárky s obyvateľmi Revúcej

Do priestorov Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej prišli niekoľkí obyvatelia mesta, či už starší občania, ktorých zastrešuje OZ zdravotne postihnutých Revúca, alebo aj mladšie ročníky - mamy detí so zdravotným znevýhodnením, ako aj dámy z OZ Athena z Hnúšte, ktoré poskytuje službu včasnej intervencie a prevádzkuje aj detský denný stacionár.

Spísali sme aj niekoľko individuálnych podnetov, ktoré následne budeme v úrade komisára riešiť, týkajú sa problematiky nedostatku asistentov učiteľov v škôlke, či odmietnutia opatrovateľského príspevku na dieťa. Prišla však aj pani, ktorá nechcela podať podnet, ale poďakovala sa nám za pomoc, ktorú jej náš úrad poskytol pred 3 rokmi a týkalo sa to taktiež dieťaťa - konkrétne s diagnózou diabetes. Ďakujeme aj za takúto spätnú väzbu, veľmi si to vážime. Na to tu sme, sme tu pre vás - obyvateľov miest z celého Slovenska.

 
 Návšteva výjazdového tímu komisárky v ZŠ I. B. Zocha v Revúcej 4. októbra 2022. Rozhovor s riaditeľkou školy Katarínou Krištofovou a školskou zdravotnou sestrou Mariannou Hudačekovou.
 


Text, Fotografie, Video:
Elena Koritšánska, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím