streda 22.06.2022

Výjazdový deň v Bardejove

Druhý z trojice júnových výjazdových dní na východnom Slovensku sme začali prijatím u primátora Bardejova Borisa Hanuščaka a ďalších zástupcov vedenia samosprávy a mestského úradu.
Pandémia COVID-19 potrápila aj toto mesto a vedúci sociálneho oddelenia Ľuboš Mikula sa nezastavil ani po nej, pretože nastúpila situácia s utečencami z Ukrajiny. Aj mesto Bardejov avizuje ťažké časy a pripravuje sa na ekonomické dôsledky tejto situácie.
 
Pokračovali sme stretnutím v Poľsko-slovenskom dome v historickom centre Bardejova s odbornou verejnosťou - zástupcami inštitúcií a organizácií, ktoré sa v meste venujú ľuďom so zdravotným postihnutím. Prišla tam aj riaditeľka CSS Bardejov Anna Göblová, ktorá sa k nám pripojila  na obhliadku „jej“ mestského Centra sociálnych služieb. Predpoludním sme navštívili jeho časť – Denný stacionár a Seniorcentrum na Toplianskej ulici a popoludní pobytové Zariadnie pre seniorov na Wolkerovej ulici.
 
V Dennom stacionári nás milo prekvapilo množstvo ponúk na voľnočasové aktivity – tenisové kurty, petangové ihrisko, biliard, telocvičňa, knižnica, odpočinková miestnosť s posteľami, a to všetko vo veľmi príjemnom slnečnom prostredí a zelenom areáli. V dennom stacionári mesto poskytuje nielen voľnočasové aktivity, ale aj poradenstvo – napríklad aj ľuďom bez domova.
 
Pobytové Zariadenie pre seniorov na Wolkerovej ulici je súčasťou zabývaného sídliska, čo je veľmi vhodné, seniori nie sú izolovaní ani segregovaní niekam na okraj mesta / spoločnosti. Komisárka oceňuje, že seniori tam majú svoje samostatné byty, opatrovateľky pred vstupom zazvonia alebo zaklopú a čakajú na vyzvanie (veľké plus). Seniori sa aktívne pohybujú po celom meste, neplatí žiadny striktný režim (ďalšie veľké plus). Zo seniorov, ktorých sme stretli, aj tých menej mobilných a odkázaných na invalidné vozíky, vyžarovala spokojnosť. Všimli sme si, že opatrovateľky oslovovali klientov priezviskami a vykali im, čo komisárka Zuzana Stavrovská považuje za ďalšie pozitívum - prejav úcty a rovnocennosti. Odchádzali sme s dobrým pocitom, že ak by sme raz my sami alebo naši blízki bývali v Bardejove a boli by odkázaní na pomoc, mestské Centrum sociálnych služieb je výbornou voľbou. Oceňujeme a obdivujeme prácu riaditeľky Anny Göblovej, vyžarovala z nej silná pozitívna energia, láska k seniorom a veľké zanietenie pre túto prácu.
 
Ceníme si, že nás celý deň sprevádzali aj vedúci sociálneho oddelenia mesta Bardejov Ľuboš Mikula aj riaditeľ Kultúrneho a turistického centra Bardejova Peter Tribus, ktorý nám stihol ukázať a porozprávať aj čo-to z kultúrneho života v meste. O návšteve komisárky v Bardejove odvysielala reportáž aj Bardejovská televízia: Bardejov navštívila komisárka Z. Stavrovská - YouTube
 

 
 Komisárka Zuzana Stavrovská na návšteve Zariadenia pre seniorov na Wolkerovej ulici v Bardejove v rámci výjazdových dní komisárky 22. júna 2022. Na harmonike hrá klient zariadenia, pán Vincent.