utorok 23.07.2019

Výjazdový deň komisárky v meste Žilina

Ďalší výjazdový deň komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím sme zorganizovali v meste Žilina v utorok. Ako v iných mestách aj tu cieľom pracovnej cesty bola prezentácia úradu, osobné stretnutia a individuálne konzultácie s občanmi.
Počas stretnutia s pánom primátorom Mgr. Petrom Fiabánem na Radnici, komisárka predstavila úrad a zdôraznila, že jeho  cieľom je priblížiť životné podmienky zdravotne postihnutých rovnakým podmienkam, aké majú k dispozícii ľudia bez zdravotného hendikepu. „Je nevyhnutné, aby sme poznali život vo všetkých regiónoch a situáciu, ktorá v danom meste je. Už v roku 2017 sme vymysleli projekt výjazdových dní komisárky po celom Slovensku a odvtedy sme absolvovali množstvo výjazdov.“ uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská. Jej úlohou je chrániť práva osôb so zdravotným postihnutím formou podpory a presadzovania práv, ktoré sú týmto osobám priznané medzinárodnými zmluvami a zároveň viažu Slovenskú republiku k ich plneniu. Komisárka na svojich pracovných cestách naprieč Slovenskom monitoruje dodržiavanie práv zdravotne postihnutých, konzultuje s nimi ich problémy, názory a podporuje ich záujem o verejné otázky. Zároveň poskytuje osobám so zdravotným postihnutím poradenstvo alebo pomoc pri spísaní podnetu týkajúceho sa porušenia práv týchto osôb, ktorým sa následne Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zaoberá. „Preverujeme podnety týkajúce sa ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí sa domnievajú, že boli poškodení konaním autorít a subjektov Slovenskej republiky.“ doplnila Zuzana Stavrovská. Komisárka okrem radnice a mestského úradu navštívila aj Krajské centrum nepočujúcich ANEPS a zariadenie pre seniorov ÚSMEV. V popoludňajších hodinách sa komisárka stretla s obyvateľmi, ktorí potrebovali poradiť. So svojím podnetom sa na ňu mohol obrátiť každý, kto má vedomosť alebo sa stretol s porušovaním, prípadne ohrozovaním práv osôb so zdravotným postihnutím.
„Návšteva pani komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím je výborná príležitosť, ako osobám so zdravotným postihnutím pomôcť zlepšiť podmienky života v Žiline. Cieľom návštevy bolo poukázať na riešenia bezbariérovosti pre obyvateľov nášho mesta.“ priblížila žilinská viceprimátorka Barbora Birnerová. Mesto Žilina sa podľa jej slov snaží o podporu zdravotne postihnutých na rôznych úrovniach. „Na sídlisku Hájik máme napríklad 23 mestských nájomných bytov s vybudovaným bezbariérovým prístupom a 13 bytov osobitného určenia na sídlisku Vlčince, pričom osoby so zdravotným znevýhodnením majú pri platení nájomného osobitné úľavy.“ dodala viceprimátorka. Mesto navyše zabezpečuje opatrovateľské služby v domácnosti, celoročné pobytové sociálne služby, prepravnú službu fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaných na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom či sociálne služby v dennom stacionári. 
Z Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím prajeme mestu veľa spokojných občanov a držíme palce v úsilí o odstraňovanie bariér a vytváraní priestoru pre rovnocenný život všetkých obyvateľov mesta.