streda 13.03.2019

Výjazdový deň komisárky v meste Trnava

Ďalší výjazdový deň komisárky so zaujímavým programom sa konal v meste Trnava dňa 13.3.2019.
Z Bratislavy sme odišli v skorých ranných hodinách v zložení JUDr. Z. Stavrovská, komisárka, Mgr. E. Megová, riaditeľka a dve kolegyne JUDr. E. Arnoldová a M. Scherhaufer.
Náš bohatý program sa začal v historickej budove Radnice, prijatím u prvej zástupkyni primátora PhDr. E. Nemčovskej, PhD., počas ktorého sme sa podelili o skúsenosti z činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a prediskutovali sme rôzne otázky týkajúce sa života osôb so zdravotným postihnutím v Trnave. Tejto čast programu sa zúčastnila pani komisárka s pani riaditeľkou a naše dve kolegyne sa oddelili, aby vykonali monitoring zariadenia sociálnych služieb v blízkej obci. 
Po diskusii, na ktorú by sme boli potrebovali omnoho viac času ako bola vymedzená hodinka, sme sa presunuli do zasadačky, kde na prezentáciu o Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorú urobila pani komisárka čakali pozvaní hostia a zástupcovia spoločností a organizácií ktoré v rámci svojej práce prichádzajú do kontaktu s osobami so zdravotným postihnutím.
Po zvyšok predpoludnia nás sprevádzala Mgr. Jana Žišková zo sociálneho odboru Mestského úradu v Trnave a podelila sa o poznatky zo svojej práce. Spolu sme strávili časť predpoludnia v priestoroch o. z. Iskierka, v Dennom stacionári Comitas, ktoré poskytuje sociálne služby pre viac ako 30 klientov s viacnásobným postihnutím. Ide o ambulantnú formu poskytovania služieb osobám so zníženou sebestačnosťou, ktoré však i napriek tomu zostávajú doma vo svojom prirodzenom prostredí a v priestoroch Comitasu si môžu pod odborným dohľadom udržiavať a zvyšovať schopnosti a zručnosti v oblastiach potrebných pre bežný život. Príjemné, esteticky pôsobiace určite pôsobí na klientov pozitívne. Okrem oddanej pani riaditeľky Mgr. M. Pavlíkovej, Miroslavy Griflíkovej, ktorá je predsedkyňou o. z. Iskierka, sme sa stretli s ďalšími zanietenými pracovníčkami, ktoré sa venovali práci s klientami. Milým prekvapením pre nás všetkých bola prítomnosť dvojice redaktorov Patrika Hermana a Andrey Paulínyovej, ktorí sú dlhodobo priateľmi a dobrovoľníkmi v tomto zariadení a aj v stredu trávili čas zábavno-vzdelávacou aktivitou s klientami. 
V popoludňajších hodinách sme strávili čas v Centre včasnej intervencie n. o., ktoré vedie Terézia Drdulová. V rámci služby kladú dôraz na skoré podchytenie rodiny, ideálne už od obdobia zistenia vývinového rizika dieťaťa. Potom nasleduje sprevádzanie rodiny v prvých rokoch života dieťaťa aj formou odporučenia či zapožičania kompenzačných pomôcok a informáciami o finančnej pomoci rodine. Pracovníci CVI rodičom pomáhajú zorientovať sa v ich zložitej životnej situácii, preklenúť ju a napomáhajú vyrovnať sa so skutočnosťou, že ich dieťa je iné. Cieľom včasnej intervencie je aj aktivizovať rodiny, ukázať im ich možnosti a v čo najväčšej miere prispieť k ich sociálnej integrácii a spokojnému životu. V trnavskom CVI pôsobí viacero odborníkov – sociálny pracovník, psychológ, špeciálni pedagógovia, tyflopéd (pomáha pri vzdelávaní zrakovo postihnutých) a logopéd a s viacerými z nich sme mali možnosť sa stretnúť a pohovoriť o oblastiach, ktoré sú pre nich dôležité.
Na záver dňa sme sa vrátili do priestorov Radnice, kde nás čakali občania. Tu sa k nám pripojili naše dve kolegyne a spolu sme viedli individuálne rozhovory, poskytovali sme poradenstvo a spisovali podnety, s ktorým sa na nás priamo na mieste obrátili.
S mysľou zaplnenou dojmami sme sa v neskorých večerných hodinách vrátili domov.