pondelok 29.05.2017

Výjazdový deň komisárky v meste Skalica.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím spolu so svojim tímom majú úspešne za sebou prvý výjazdový deň, ktorý bol zorganizovaný v Skalici. Osobné stretnutia s predstaviteľmi mesta, inštitúcií a zariadení, ktoré poskytujú pomoc a podporu osobám so zdravotným postihnutím splnili svoj cieľ. 
Prvý výjazdový deň uskutočnila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská s kolegyňami JUDr. Evou Arnoldovou, JUDr. Zuzanou Ujjobágyovou a Mgr. Evou Megovou dňa 29. mája 2017 do Skalice.
Oficiálne prijatie sa uskutočnilo v Mestskom centre sociálnych služieb n.o. Skalica na Kráľovskej ulici č. 9. za prítomnosti primátora mesta Skalica Ing. Ľudovíta  Baráta, vedúcej oddelenia sociálnej starostlivosti a zdravotníctva PhDr. Martiny Štepanovskej, PhD,  riaditeľa Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Senica Ing. Jána Kovára a jeho kolegýň Mgr. Viery Petrášovej  a Mgr. Eleny Nemcovej a ďalších prítomných hostí.

Po prezentácii Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorú viedla komisárka Zuzana Stavrovská sme mali možnosť navštíviť Chránenú dielňu a Denný stacionár Mikádo, ktoré vedie riaditeľka Mgr. Mária Kubová. Počas dňa sa spolu s asistentkou pani Janou Grúberovou venujú deviatim klientom, ktorí majú rôzne formy a štádiá ťažkých zdravotných postihnutí. Chránená dielňa je jedinečná aj tým, že šancu na prácu v nej dostali dve osoby, ktoré sú pre svoje postihnutie klientkami Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Skalici – Zelený dom, s celoročným pobytom.
DSS Zelený dom bol našou ďalšou zastávkou v Skalici. Počas návštevy sa nám venovala riaditeľka Mgr. Beáta Minďašová, ktorá nám predstavila niektorých klientov, previedla nás celým zariadením a podelila sa s pani komisárkou o svoje radosti a starosti pri správe zariadenia. Zelený dom je nízkokapacitným zariadením pre 30 klientov, ktorým poskytuje denné, týždenné a celoročné služby. Komplexnú starostlivosť zabezpečuje ochotný tím spolupracovníkov, ktorí sa starajú o pravidelné aktivity a svojou pomocou sa snažia  uľahčiť situáciu klientom  a ich rodinám. 
V Mikáde a v Zelenom dome panuje vynikajúca atmosféra porozumenia, odhodlania, vzdušné priestory plné slnka a farieb vyžarujú energiu a ľudia so srdcom na dlani dotvárajú pozitívne naladený priestor.
Po týchto návštevách sa tím komisárky vrátil do zariadenia na Kráľovskej ulici 9, kde do neskorých popoludňajších hodím vybavoval podania a konzultoval s občanmi, ktorí pomoc Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím potrebujú.
Pri odchode zo Skalice sme skonštatovali, že prvý výjazdový deň komisárky splnil svoje poslanie – osobné stretnutia sú nevyhnutnou súčasťou našej práce a v súčinnosti s predstaviteľmi mesta a inštitúcií, ktoré starostlivosť a podporu osôb so zdravotným postihnutím zastrešujú sa nám spoločne bude dariť zvyšovať povedomie o týchto občanoch a zlepšovať ich životné podmienky.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa na príprave výjazdového dňa komisárky podieľali.