štvrtok 12.09.2019

Výjazdový deň komisárky v meste Nitra

Chladné skoré ráno v Bratislave vo štvrtok sa počas našej cesty zmenilo a mesto Nitra nás privítalo zaliate slnečnými lúčmi. 
Náš malý tím, ktorý tvorili komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská, riaditeľka úradu Mgr. Eva Megová, právnička JUDr. Lenka Bodnárová a kolegyňa PhDr. Iveta Franzenová sa krátko po príjazde do Nitry rozdelil. Dve kolegyne išli vykonať monitoring do Spojenej školy internátnej na Červeňovej ulici a pani komisárka s riaditeľkou sa presunuli na stretnutie s pánom viceprimátorom Mgr. Miloslavom Špotákom a s pani poslankyňou Annou Laurinec Šmehilovou. Po predstavení činnosti Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím pokračovala v príjemnom prostredí diskusia, počas ktorej nám pani poslankyňa priblížila výsledky práce mestského zastupiteľstva v sociálnej oblasti
Po tomto stretnutí nasledovala prezentácia úradu komisára, ktorú uviedla vedúca odboru sociálnych služieb pani Naďa Šimová. Po krátkej diskusii s prítomnými sme sa odobrali na návštevu Denného stacionára na Baničovej ulici, kde sme sa stretli so zamestnancami a s klientmi, ktorí si pre nás pripravili milý program s ukážkami svojich prác a spevom. Navštívili sme tiež časť, v ktorej sa pracovníčky intenzívne venujú práci s autististickými klientmi.
Popoludní sme zavítali na návštevu do ZSS Kreatív v Klasove, ktoré nás prekvapilo príjemnou atmosférou, množstvom rôznorodých aktivít a činorodosťou zamestnancov. Pekné, upravené prostredie vonku i vnútri navodilo dojem zariadenia, ktoré napĺňa svoje poslanie. Keďže sme sa v zariadení zdržali iba krátky čas, prisľúbili sme pani riaditeľke našu návštevu spojenú s monitoringom.
V podvečerných hodinách sme strávili čas v priestore Mestského úradu s občanmi, ktorí prišli podať podnet a získať cenné poradenské služby. Tu sa k nám pripojili dve kolegyne, ktoré dovtedy vykonávali monitoring v škole a po 17:30 sme spoločne opustili mesto Nitra.
Výstupy z jednotlivých stretnutí a odpovede na aktuálne otázky zmapovali redaktori lokálnych tlačených médií a televízie, do ktorých komisárka pre zdravotne postihnutých počas výjazdu v Nitre poskytla interview.