štvrtok 06.09.2018

Výjazdový deň komisárky v meste Liptovský Mikuláš

Prijatím u pána primátora Ing.Jána Blcháča, PhD. sa ráno 6.9.2018 začal výjazdový deň komisárky, ktorého sa za náš úrad zúčastnila, komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská, riaditeľka Úradu komisára Mgr. Eva Megová a právnička JUDr. Eva Arnoldová.
Na oficiálnom stretnutí sa okrem pána primátora zúčastnila prednostka mestského úradu Ing. Marta Gutraiová, zástupca primátora Ing. Ján Bonko a celý deň nás sprevádzala vedúca sociálneho odboru Mgr. Erika Sabaková. Počas prvej hodinky pani komisárka v krátkosti predstavila úrad a spomenula podnety, s ktorými sa na nás obrátili občania mesta Liptovský Mikuláš. V príjemnej atmosfére sme predebatovali rôzne témy, ktoré sa týkajú oblasti školstva a sociálnej podpory občanov a presunuli sme sa do zasadačky na prízemí mestského úradu, kde nás čakali zástupcovia spoločností a organizácií, ktoré svojou činnosťou zasahujú do života ľudí so zdravotným postihnutím. Prišli zástupcovia z úradu práce, zo sociálnej poisťovne, ale aj zo zariadení sociálnych služieb a z občianskych a neziskových združení, ktorí reprezentujú ľudí so zdravotným postihnutím na rôznych fórach a stretnutiach.
V dopoludňajších hodinách sme v doprovode doc. Mgr. Jána Hučíka,PhD., vedúceho odboru školstva, mládeže, športu a kultúry navštívili Základnú školu s materskou školou na Demänovskej ulici. Pani riaditeľka Mgr. Emília Čudejková nám porozprávala o aktivitách školy, o výzvach, ktoré pred ňou stoja a taktiež sme mali možnosť prihovoriť sa žiakom v triede a osobne sa porozprávať s deťmi so zdravotným postihnutím, ktoré túto školu navštevujú.
Zo školy sme sa presunuli do pracoviska chránenej dielne vytvorenej v priestoroch Mestskej polície, ktorá dala možnosť plnohodnotného zamestnania osobám so zdravotným postihnutím.
V popoludňajších hodinách sme navštívili Zariadenie sociálnych služieb pre seniorov v Palúdzke. Počas prehliadky sme sa porozprávali s pani riaditeľkou, jej kolegyňami, ale aj s viacerými klientkami tohto zariadenia.
Bohatý program sme zakončili diskusiami s občanmi, ktorí sa v podvečerných hodinách prišli poradiť o postupoch pri riešení svojich ťažkostí v oblasti práce a poskytovania pomoci osobám so zdravotným postihnutím.
Návšteva v Liptovskom Mikuláši bola pre náš malý tím veľkým prínosom a veríme, že pre všetkých, ktorých sme mali možnosť stretnúť bola obohatením o nové informácie a poznatky.