štvrtok 09.09.2021

Výjazdový deň komisárky v meste Dunajská Streda

Komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská občanom mesta Dunajská Streda dňa 09. septembra 2021 na svojom výjazdovom dni počas prednášky predstavila a vysvetlila činnosť referátov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a do pozornosti dala viaceré príbehy osôb so zdravotným postihnutím, ktoré sa na ňu obrátili a ktorým jej úrad poskytol potrebnú pomoc.
Komisárku pre osoby so zdravotným postihnutím srdečne privítal viceprimátor Dunajskej Stredy László A. Szabó, ktorý záujemcom s potešením uviedol, že informácie o jej činnosti budú mať priamo od nej, a tak sa z prvej ruky dozvedia o činnosti jej úradu.

V úvode svojej prednášky pre vedúcich predstaviteľov mestského a okresného úradu ako prvoradý cieľ uviedla:

Komisár pre osoby so zdravotným postihnutím sa aktívne podieľa na ochrane práv osôb so zdravotným postihnutím podporou a presadzovaním práv priznaných osobe so zdravotným postihnutím medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Každý má právo sa obrátiť na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím vo veci porušovania práv osoby so zdravotným postihnutím alebo ohrozovania práv osoby so zdravotným postihnutím.


JUDr. Zuzana Stavrovská uviedla konkrétny postup ako majú osoby so zdravotným postihnutím postupovať v prípadoch, ak sa cítia byť poškodení na svojich právach, KOHO KONTAKTOVAŤ, AKO A KEDY.
Za tým účelom detailne vysvetlila prítomným záujemcom možnosti podania podnetov a upriamila pozornosť na najčastejšie spôsoby ich vybavenia. V tejto súvislosti poukázala na konkrétne úspešne vyriešené prípady (podnety), či už z oblasti odborného poradenstva alebo preskúmavania rozhodnutia inštitúcie, ktorá nerozhodla v súlade s právami a potrebami osôb zdravotne znevýhodnených.

Poukázala aj na skutočnosť, že pandémia ochorenia COVID-19 síce do istej miery obmedzila aj ich činnosť jej úradu, avšak aj v tomto období činnosť úradu bola aktívna a zameraná na pomoc osobám so zdravotným postihnutím tým smerom, aby čo najmenej pociťovali túto nepriaznivú situáciu, mali čo najaktuálnejšie informácie o ochorení a možnostiach ako sa čo najlepšie chrániť pred nakazením koronavírusom.

Komisárka Zuzana Stavrovská spolu s kolegyňami z Úradu komisára, JUDr. Ľubou Rehánkovou, JUDr. Zuzanou Fechovou a Michaelou Scherhaufer navštívili Centrum sociálnych služieb v Dunajskej Strede a Zariadenie pre seniorov v Dunajskej Strede s celoročnou pobytovou sociálnou službou.

V skorých popoludňajších hodinách sa v Obchodnom a informačnom stredisku na Alžbetínskom námestí stretla a vyšla v ústrety tým obyvateľom, najmä zdravotne znevýhodneným, ktorí chceli osobne podať podnet alebo sa odborne poradiť, či konzultovať možné riešenie svojho problému, t. j. dodržiavanie práv osôb zdravotne postihnutých týkajúcich sa najmä sociálnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti alebo občiansko-právnej agendy. Prednášky komisárky a konzultácií s právnikmi jej úradu sa zúčastnili tiež osoby, ktoré sa zaujímali o podrobnejšiu činnosť Úradu komisára so zdravotným postihnutím s cieľom zistiť čo najviac informácií ako pomôcť a poradiť osobám so zdravotným znevýhodneným vo vyššie uvedených oblastiach. Osobné konzultácie osôb so zdravotným znevýhodneným s JUDr. Zuzanou Stavrovskou a jej právnikmi priniesli tiež informácie o najčastejších spôsoboch cieleného zneužívania starších osôb (seniorov) pod rôznymi vymyslenými príbehmi. V neposlednom rade osobné stretnutie zdravotne znevýhodnených občanov s komisárkou JUDr. Zuzanou Stavrovskou obohatili všetkých občanov Dunajskej Stredy o aktuálne informácie, odporúčania a rady (formou informačných letákov a plagátov) ako sa nestať obeťami podvodníkov a zlodejov a tiež ako predísť domácemu násiliu.

O činnosti komisárky sa môže ktokoľvek dočítať na webovej stránke Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk. Na uvedenej stránke môže ktokoľvek podať online podnet - kliknutím na „Podať podnet“ buď elektronicky (vyplnením formulára) alebo osobne (pomocou formulára si môže vyžiadať alebo dohodnúť vhodný termín osobnej návštevy). Podnet je však možné podať tiež mailom alebo poštou.


Súvisiace odkazy:
Komisárka pre zdravotne postihnutých bola na pracovnej návšteve v našom meste (dunajskostredsky.sk)