streda 18.10.2017

Výjazdový deň komisárky v meste Dolný Kubín

Malý tím Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím pod vedením komisárky JUDr. Zuzany Stavrovskej , doprevádzaný riaditeľkou Mgr. Evou Megovou a právničkou JUDr. Evou Chrančokovou strávil celý deň 18.10.2017 na výjazde v Dolnom Kubíne.
Na úvod sme sa ráno stretli s primátorom Mesta Dolný Kubín Mgr. Romanom Matejovom v jeho kancelárii, kde sa k nám pridal PhDr. Jozef Šimek,  zástupca primátora Mesta Dolný Kubín a PhDr. Jana Mazalánová, vedúca odboru sociálnych vecí a rodiny Mesta DK. Po krátkom zoznámení a predstavení prítomných sme v tomto úzkom kruhu spomenuli niektoré pálčivé oblasti z pôsobenia Úradu komisára a už nastal čas na prezentáciu pre väčšie publikum. Pred jej začiatkom však prebehlo ocenenie organizácií , ktoré berzbariérovým prístupom pomáhajú zlepšovať podmienky mobility v meste. Tento rok certifikáty zástupcom organizácií  spolu s pánom primátorom odovzdala aj pani komisárka. Medzi ocenené zariadenia patria : Daňový úrad, Dolný Kubín, Československá obchodná banka, Úrad práce, soc. vecí a rodiny Dolný Kubín, Mestské kultúrne stredisko Dolný Kubín, Výdajňa zdravotníckych pomôcok CENTRUM Dolný Kubín a Výdajňa zdravotníckych pomôcok MEDIPO Plus, Nemocničná Dolný Kubín.
Po slávnostnom akte nasledovala prezentácia Úradu, na ktorú boli pozvaní predstavitelia rôznych organizácií a združení : Mgr. Eva Palugová, vedúca oddelenia pre seniorov a zdravotne znevýhodnených OSVaR Mesta DK, Ružena Sekerková, Gabriela Florková a Anna Ilčíková, zástupkyne ZO Slovenského zväzu telesne postihnutých DK, Mgr. Jozef Kazárik, riaditeľ Centra sociálnych služieb Prameň, Ing. Tatiana Nesvadbová, riaditeľka ZpS a Domova sociálnych služieb DK, Milan Nosáľ, zástupca Únie pre nevidiacich a slabozrakých DK, Ing. Michal Švento, vedúci odboru školstva, kultúry mládeže a športu Mesta DK a zástupcovia  riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny DK  a riaditeľky odboru sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR DK. Prítomným sme okrem prezentácie odovzdali brožúrky Úradu so základnými informáciami a kontaktami.
Po skončení oficiálnej prezentácie sme sa presunuli do blízkej  Špeciálnej základnej školy pre žiakov s telesným postihnutím v Dolnom Kubíne, ktorá ako jediná svojho druhu v regióne Dolnej Oravy zabezpečuje vzdelávanie pre žiakov s rôznym stupňom a druhom mentálneho postihnutia. Žiaci sú vzdelávaní v  8 triedach, pričom v každej triede je od 4 do 8 žiakov, čím je zabezpečený individuálny prístup k špecifickým potrebám každého dieťaťa. Porozprávali sme sa s riaditeľkou školy, Mgr. Tatianou Otepkovou a krátku chvíľku sme strávili rozhovormi s deťmi v triedach. Počas návštevy sme sa utvrdili v tom, že škola svojou kapacitou nestíha plniť požiadavky a i keď sa pani riaditeľka s kolegami snažia, väčší priestor je jedna z vecí, ktorá im najviac chýba.
Ďalšou našou zasátvkou bolo Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb Dolný Kubín na sídlisku Brezovec, na Hattalovej ulici. Zariadenie vzniklo v roku 1992. Je rozpočtovou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Zabezpečuje sociálne služby v zmysle zákona NR SR č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní ( živnostenský zákon ) v znení neskorších predpisov. Formou celoročnej pobytovej služby poskytuje zariadenie sociálne služby v zariadení pre seniorov, domove sociálnych služieb, v špecializovanom zariadení,  ambulantnou formou  aj odbornú činnosť v základnom sociálnom poradenstve. , Ing. Tatiana Nesvadbová, riaditeľka ZpS a Domova sociálnych služieb nás ochotne prviedla po priestoroch zariadenia, mali sme možnosť podebatovať nielen s ňou, ale aj s viacerými klientami. Tak ako všade, aj tu sú veci, ktoré prácu uľahčujú ( rehabilitácie, info systém Cygnus..), ale aj také, ktoré na svoje zlepšenie čakajú (napr. počet zdravotných sestier a ďalšie investície do ZSS ).
Naša posledná návšteva smerovala do Masážno-rehabilitačné centrum Sparadise, ktoré úspešne zamestnáva dvoch pracovníkov so zdravotným postihnutím.
Na všetky miesta nás sprevádzal PhDr. Jozef Šimek,  zástupca primátora Mesta Dolný Kubín a PhDr. Jana Mazalánová, vedúca odboru sociálnych vecí a rodiny Mesta DK.
Deň v Dolnom Kubíne popoludní pokračoval osobnými rozhovormi s občanmi mesta, ktorí sa o aktivity Úradu komisára zaujímali a využili možnosť s komisárkou a jej kolegyňami stretnúť, poradiť a pochváliť.