štvrtok 19.07.2018

Výjazdový deň komisárky v meste Brezno

Celý deň sme v zložení JUDr. Zuzana Stavrovská, Mgr. Eva Megová a JUDr. Radmila Strejčková strávili vo štvrtok 19.7.2018 v meste Brezno.
Zástupca primátora Ing. Arch. Ján Králik a vedúca Odboru  starostlivosti o obyvateľa PhDr. Janka Lemberková nás srdečne privítali. V úvodných slovách pani komisárka porozprávala o činnosti a skúsenostiach Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím nadobudnutých za obdobie od vzniku Úradu. Jednou z tém diskusie boli poskytované sociálne služby a odstraňovanie bariér v meste Brezno. 
Na prezentácii sa v dopoludňajších hodinách zúčastnilo takmer dvadsať odborníkov z občianskych združení, domovov sociálnych služieb, záujmových združení osôb so zdravotným postihnutím, prišiel aj pán riaditeľ miestnej pobočky sociálnej poisťovne a zástupca poslancov. Po zodpovedaní zaujímavých otázok sme navštívili blízke Denné centrum Prameň, ktoré slúži ako miesto stretnutí ľudí so zdravotným postihnutím, ich rodinných príslušníkov, detí aj seniorov. Centrum poskytuje sociálne poradenstvo, zabezpečuje záujmovú a vzdelávaciu činnosť a týmito aktivitami napĺňa svoje sociálno-integračné poslanie. Prítomní členovia centra pre nás pripravili milý kultúrny program, prezentáciu svojej činnosti a chutné pohostenie, ktoré sami  nachystali. Porozprávali sme sa o veciach, ktoré nás spoločne ťažia aj tešia.
Popoludní sme navštívili DD a DSS Luna. V spoločenskej sále nás čakalo nedočkavé publikum. Pani riaditeľka Ing. Jana Grlická nás predstavila svojim kolegyniam a po prednáške sme navštívili izby DD aj DSS. V milej debate so seniormi sme si prezreli ich bývanie, výrobky šikovných rúk a vypočuli sme si, z čoho majú radosť a čo ich trápi.
Pred ukončením dňa sme poskytli čas občanom mesta, zozbierali sme podnety, poskytli sme poradenstvo a celkom na záver dňa sme sa rozlúčili s pánom viceprimátorom Ing. Arch. Králikom a s pani Lemberkovou.
Poďakovali sme za milé prijatie, čas a energiu, ktorú nášmu stretnutiu venovali. Z Brezna sme si odniesli aj pocit zanietenosti a spolupráce, ktoré sme mali možnosť počas celého dňa pozorovať.
Odovzdali sme pozdravy pánovi primátorovi a všetkým, ktorých sme mali možnosť spoznať sme popriali veľa sily a úspechov v ďalšej práci.