utorok 26.11.2019

Vozíčkar uväznený vo svojom byte nám už drží päste v našej práci z neba

S veľkým zármutkom som si prečítala emailovú správu od rodiny nášho klienta pána Eugena Hlaváča, ktorou nám oznámili, že už nie je medzi nami, že prehral svoj boj s ťažkou chorobou. Zároveň sa však vo mne tento smútok striedal so zlosťou namierenou na susedov pána Hlaváča, ktorí už môžu „kľudne“ spávať. Som nahnevaná a súčasne zarmútená z toho, že napriek snahám mnohých ľudí, našim odporúčaniam, opatreniam na nápravu sa v právnej úprave tento problém „rozhodnutia“ vlastníkov bytov nepodarilo zmeniť. Zostáva nám veriť, že nášho klienta už nič netrápi, nebolí a teraz nám predsa len z neba bude držať päste, aby sme našu snahu dotiahli do konca.
V októbri sme napísali žiadosť všetkým poslaneckým klubom NR SR, aby prijali novelu § 14b zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov o vlastníctve bytov, k tomu sme priložili kompletne spracovanú novelu zákona s predkladacou a dôvodovou správou. Bojujeme intenzívne ďalej a komunikujeme s poslancami, teraz je reálna šanca toto zmeniť. Pán E.H. nám poskytol významný dôvod ďalej o tomto probléme hovoriť na verejnosti a zlepšiť životné podmienky ľudí odkázaných na invalidný vozík.
Tento príbeh vozíčkara uväzneného vo svojom byte sme zapracovali do Správy o činnosti za rok 2017 (str. 100), ktorá tak ako aj ďalšie výročné správy bola predložená na rokovanie poslancom nášho parlamentu

Správa o činnosti za rok 2017

Uskutočňovanie rekonštrukcií a modernizácií bytových domov závisí najmä od súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov a finančných prostriedkov, ktoré má daný bytový dom k dispozícii.
Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím prešetroval prípad, ktorý je zrkadlom ľudského ignorantstva a v ktorom ani pomoc zo strany príslušného Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Pezinok, pracovisko Senec, poskytnutím maximálnej sumy peňažného príspevku na kúpu zdvíhacieho zariadenia (šikmej schodiskovej plošiny) vo výške 11 617,88 EUR nevyriešil problém zabezpečenia bezbariérového prístupu do bytu dotknutej osoby. V danom prípade sa vlastníci bytov v bytovom dome v Senci rozhodli, že nepovolia montáž schodiskovej plošiny, ktorá mohla vyriešiť prístup do bytu a zabezpečiť potrebnú mieru integrácie dotknutej osoby do spoločenského života, najmä jej samostatnosť a nezávislosť.

Z dôvodu neústretového prístupu vlastníkov bytov bolo potrebné hľadať iné riešenia, ktoré sú finančne náročnejšie, napr. vybudovať zvislú plošinu, prípadne nový výťah. V dôsledku nesúhlasu vlastníkov bytov s namontovaním šikmej schodiskovej plošiny bolo potrebné doriešiť financovanie zostávajúcej (a podstatne vyššej) sumy. Na vybudovanie zvislej plošiny, prípadne nového výťahu bolo tiež potrebné povolenie stavebného úradu. Ďalej bolo nevyhnutné doriešiť prenájom časti pozemku pred bytovým domom, ktorý je vo vlastníctve mesta.
V priebehu prešetrovania podnetu bolo do 31.12.2017 zo strany Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím vykonaných 79 úkonov (rôzne telefonáty, písomná a e-mailová komunikácia s dotknutými subjektmi, osobné návštevy a stretnutia). Veľmi obetavú pomoc poskytol aj advokát nášho klienta, ktorý pro bono vybavoval všetky potrebné doklady na vyriešenie opísaného problému. Aj napriek uloženým opatreniam vyriešenie situácie, v ktorej sa dotknutá osoba nachádza, trvala až podnes.

Aj s prihliadnutím na uvedený príbeh ako problém určite vnímam skutočnosť, že o vybudovaní/zabezpečení bezbariérového prístupu sa rozhoduje a hlasuje na schôdzi/zhromaždení vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Rozhodnutie zmeniť bariéry v bytovom dome závisí najmä od toho, či vlastníci bytov v dotknutom bytovom dome s vybudovaním bezbariérového prístupu súhlasia a či majú dostatok finančných prostriedkov na realizáciu potrebných opatrení.

Zo zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov im žiaľ nevyplýva povinnosť odsúhlasiť debarierizáciu ich bytového domu.
V každej správe o činnosti som v rámci zákonných možností navrhovala zmenu zákona o vlastníctve bytov, aby sa zabránilo právu vlastníkov bytov rozhodovať o tejto otázke. Na nadchádzajúcej novembrovej schôdzi NRSR sa bude prerokovávať poslanecký návrh novely tohto zákona. Uplatnili sme zásadnú pripomienku a spolu s kompletným materiálom na novelu požiadali poslancov, aby sa tohto návrhu ujali a predložili ju ako poslanecký pozmeňovací návrh.

Veríme, že naše úsilie nevyjde na zmar. Odhoďme ľahostajnosť a žime ako ľudia so srdcom.

Súvisiace reportáže a články:
"Muž bez nôh je uvaznený v byte, zdravým susedom prekáža plošina na schodoch" na markiza.sk
"Invalidovi na vozíčku nedovolili susedia namontovať schodiskovú plošinu ani po roku" na doma.markiza.sk
"Prvá dobrá správa pre pána Hlaváča: Po dvoch rokoch je konečne bližšie k vytúženej slobode" na tvnoviny.sk
"Eugen Hlaváč je stále uväznený vo vlastnom byte" na reflex.markiza.sk
"Invalidovi na vozíčku nedovolili susedia namontovať schodiskovú plošinu ani po roku" na tvnoviny.sk