utorok 11.12.2018

Vianoce v Zichyho paláci

Rok 2018 sa schyľoval k záveru  a vianočné sviatky opäť klopali na dvere. V duchu založenej tradície dňa 11. decembra 2018 pripravilo občianske združenie Dúha Bratislava slávnosť slova a hudby Vianoce v Zichyho paláci  tento rok venovanú  Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom – SPOSA, ktorá v týchto dňoch slávi svoje 25. výročie.
Podujatie podporili členovia kultúrnej komisie a oddelenia kultúry bratislavského Starého Mesta, JUDr. Ivan Štubňa, PhD. a ďalší priatelia a priaznivci.
Občianske združenie Dúha Bratislava, založené v roku 1997, sa dlhodobo venuje organizovaniu umeleckých a charitatívnych aktivít. Významnou súčasťou tejto práce je približovať verejnosti výsledky tvorivej činnosti osôb so zdravotným postihnutím a prezentovať ich spoločne s dielami a vystúpeniami známych slovenských výtvarníkov a hudobných umelcov. Cieľom práce združenia je zvyšovanie sociálnej inklúzie do spoločensko – kultúrneho života na báze osobného zážitku a tvorivého kontaktu s profesionálmi, avšak rovnako aj zvyšovanie občianskeho scitlivenia, solidarity a spolupatričnosti s hendikepovanými ľuďmi.
Na akcii bol v predsálí obradnej siene návštevníkom k dispozícii simulátor autizmu, ktorý umožňuje vo virtuálnej realite nahliadnuť na svet očami autistu a ako prvý svojho druhu na svete vznikol práve v Bratislave.
O príťažlivý kultúrny program sa postarali Peter Valo hrou na perkusie, klávesy a gitaru, Michal Štubňa, ktorý odprezentoval svoje medzinárodné úspechy na poli športu, Lenka Šimková a Juraj Havaj, ktorí prispeli opernými áriami, Ladislav Kamenčík umeleckým prednesom a Skupina Spirit v zložení Robert Sarkozi, Anton Meszaros a Julius Sarkozi. Akciu moderoval Jozef Urbánek. 
Návštevníci paláca mali možnosť si pozrieť aj výstavu tvorby klientov SPOSA.