nedeľa 09.04.2017

Účasť komisárky a zástupcov Úradu na Tulipánovom pochode

Dňa 9.4.2017 sa v Sade Janka Kráľ v Bratislave uskutočnil prvý Tulipánový pochod alebo kráčajme spolu. Organizátori Tulipánového pochodu, občianske združenie Slovenský pacient a Spoločnosť Parkinson Slovensko, netaja ambíciu v tradícii pokračovať aj ďalšie roky.
Za vznikom Tulipánového pochodu stojí jeho dlhoročná tradícia v mnohých západných krajinách. Tulipánový pochod má medzinárodnú tradíciu, ktorá sa začala v roku 1994 v USA, pričom červený tulipán sa stal symbolom pochodu až o jedenásť rokov neskôr. Bola snaha pripojiť sa k európskej tradícii pochodov parkinsonikov, ktoré začali v roku 2012 v Amsterdame. Pohyb totiž zohráva nezastupiteľnú úlohu v progresii ochorenia.

Tento pochod sa konal na počesť svetového dňa Parkinsonovej choroby, ktorý pripadol na deň 11. apríl. Cieľom pochodu bola podpora osôb s Parknsonovou chorobu ako aj ich rodinných príslušníkov a zároveň snaha o informovanie zdravej populácie o príznakoch tejto vážnej choroby.  
Sad Janka Kráľa sa tak v nedeľu poobede zaplnil nielen odborníkmi, čo sa s Parkinsonovou chorobou stretávajú denne pri výkone svojich povolaní, ale aj ľuďmi, ktorí chceli parkinsonikom touto formou vyjadriť solidaritu a podporu. Ako pred približne stovkov chodcov povedala predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko, pani Katarína Félixová, Parkinsonova choroba nie je nič, za čo by sa mal človek hanbiť. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí Parkinsonovou chorobou zhruba 15-tisíc ľudí, pričom sa očakáva, že do roku 2030 sa tento počet zdvojnásobí.

Za Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa pochodu zúčastnila komisárka pre osoby so zdravotmným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovká a pracovníčky Úradu JUDr. Eva Arnoldová a JUDr. Eva Chrančoková.