štvrtok 02.04.2020

Trinásty Svetový deň povedomia o autizme

Dnes je 2. apríl 2020, trinásty Svetový deň povedomia o autizme. V tento deň si pripomíname práva osôb s autizmom. No tohto roku sa tak deje uprostred krízy v oblasti verejného zdravia, ťažko porovnateľnej s akoukoľvek inou v našich životoch - krízy, ktorá vystavuje osoby s autizmom neúmernému riziku v dôsledku koronavírusu a jeho vplyvu na spoločnosť.
Tak ako všetci, aj osoby s autizmom majú právo na sebaurčenie, nezávislosť a samostatnosť, ako aj právo na vzdelanie a zamestnanie na rovnakom základe s ostatnými. Rozklad životne dôležitých podporných systémov a sietí v dôsledku COVID-19, však ešte viac prehlbuje prekážky, ktorým čelia pri uplatňovaní týchto práv. Musíme zabezpečiť, aby dlhodobé narušenie stavu spoločnosti, spôsobené mimoriadnou situáciou, nemalo za následok zníženie práv, ktoré osobám s autizmom prislúchajú a za ktoré museli doteraz bojovať. Aj naďalej musia mať prístup k podporným systémom, ktoré sú potrebné na to, aby zostali vo svojich domovoch a medzi svojimi blízkymi v čase krízy, namiesto toho, aby museli čeliť nútenej inštitucionalizácii.

Preto my všetci musíme zohrávať úlohu pri zabezpečení toho, aby sa počas tohto zložitého obdobia nepodceňovali potreby tých najzraniteľnejších skupín ľudí, ktorých COVID-19 v porovnaní s nami neprimerane ovplyvňuje a ohrozuje.

Aj v tento svetový deň preto stojme spolu, podporujme sa, buďme solidárni a to nielen k osobám s autizmom.