Svetový deň predčasne narodených detí

17. november je Svetovým dňom predčasne narodených detí. Tento deň bol založený v roku 2008 európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí a jeho cieľom je informovať o problematike predčasných pôrodov.
Deti, ktoré prišli na svet predčasne, čelia neraz celoživotným zdravotným problémom, napríklad detskej mozgovej obrne (DMO) alebo epilepsii. 

K dnešnému sviatku predčasniatkam prajeme veľa síl, lásky, chuti do života, kvalitnú, dostupnú zdravotnú a celkovú starostlivosť, rodičom trpezlivosť, energiu a všestrannú podporu!

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí 17. novembra sa dominanty v rôznych kútoch sveta zahalia do purpurovej farby.

Predčasniatkam na Slovensku pomáha aj OZ malíček (schválne s malým "m"), ktoré pravidelne oragnizuje rôzne kampane na šírenie povedomia o problematike predčasne narodených detí. Organizuje aj oceňovaie Purpurové srdce.

Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Purpurové srdce sa zrodilo vďaka myšlienke armády Spojených štátov amerických, kde udeľujú takúto medailu za zranenie v boji. 


Súvisiace odkazy:
Odovzdávanie ocenení Purpurové srdce - Malíček podporuje predčasne narodené deti a ich rodiny (malicek.sk)
Malíček podporuje predčasne narodené deti a ich rodiny (malicek.sk)